Bezuinigingen nekken verbetering ouderenzorg
Het kabinet beloofde jaarlijks 2,7 miljard extra uit te trekken om de kwaliteit van de ouderenzorg te verbeteren. Daarvan is volgens dagblad Trouw inmiddels sluipenderwijs 1,6 miljard wegbezuinigd. De zorg is per saldo nauwelijks verbeterd.
Dat ontdekte volgens Trouw het Centraal Planbureau (CPB), dat deze week met economische berekeningen kwam. Het planbureau doorzocht alle kabinetsmaatregelen voor de ouderenzorg, om deze door te kunnen rekenen. Daarbij stuitte het op bezuinigingen, terwijl het regeerakkoord daarover niets vermeldt.
De zorg is uitgeknepen
Volgens het CPB blijft er door alle maatregelen van de eerder beloofde 2,7 miljard jaarlijks nog maar 1,1 miljard euro over om ouderen betere zorg te bieden. Zo ging er een miljard verloren aan efficiencykortingen, om de verpleeg- en verzorgingshuizen te dwingen tot efficiënter werken. Dat de ouderenzorg inderdaad efficiënter kan werken, vindt het CPB volgens Trouw onwaarschijnlijk, zo uitgeknepen is de sector inmiddels.
Mínder handen aan het bed
Dat er minder geld geïnvesteerd wordt, heeft gevolgen, stelt het CPB: er is minder zorg beschikbaar dan in 2017 is beoogd, de kwaliteit van de zorg ligt lager en er zijn minder zorgmedewerkers. In 2017 was het streven juist 40 procent méér handen aan het bed.
Meer nodig om kwaliteit te verbeteren
Volgens brancheorganisatie Actiz is er nu misschien minder geld dan destijds beloofd, maar is er flink geïnvesteerd in de kwaliteit van de verpleeg- en verzorgingshuizen. Maar, erkent Actiz in Trouw, de groei van het personeelsbestand kan de groeiende wachtlijsten voor verpleeghuizen niet bijbenen. Er is meer nodig om de kwaliteit te verbeteren.
Kabinet vindt zorg te duur
Bert de Haas, FNV-bestuurder Ouderenzorg, is volgens Trouw niet verrast door de bevindingen van het CPB. “Elke keer is er sluipenderwijs een hapje van die 2,7 miljard euro afgehaald. Het kabinet vindt zorg eigenlijk te duur.”