Betalen voor huishoudelijke hulp

Moet iemand met een hoog inkomen betalen voor hulp in de huishouding als hij of zij daar zelf niet meer toe in staat is? Ja, vindt de gemeente Land van Cuijk, zo schrijft dagblad de Gelderlander.

Deze week zegt de politiek in meerderheid ‘ja’ op een voorstel waarvoor de gemeenteraad eerder zelf al een voorzet gaf. Als het aan Land van Cuijk ligt, moet er bij aanvragen voor huishoudelijke hulp een inkomenstoets worden gedaan. Afhankelijk daarvan kan de gemeente een eigen bijdrage vragen voor de hulp. Wie 185 procent van het sociaal minimum verdient, krijgt geen cent, is het voorstel.

Ongeacht hoogte inkomen

Volgens KBO-Brabant mag het invoeren van een inkomenstoets helemaal niet. “Maatschappelijke ondersteuning moet volgens de wet voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht de hoogte van inkomen en vermogen”, stelt voorzitter Leo Bisschops van KBO-Brabant in de Gelderlander.

Mag niet, maar we doen het toch

Van dat laatste is de gemeente zich wel degelijk bewust. “We weten dat het volgens de wet niet mag maar we doen het toch”, zegt wethouder Willy Hendriks. Het is niet alleen een geldkwestie, zegt Hendriks. Volgens de wethouder is het al lastig om aan hulpen in de huishouding te komen om de Wmo goed uit te kunnen voeren.

Oogluikend toegestaan

Hendriks zegt vooruit te lopen op landelijke regelgeving. “Die wordt alleen telkens uitgesteld. Er zijn al twee gemeenten die doen wat wij willen doen. Dat laten ze oogluikend toe.” Is er sprake van burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals KBO-Brabant stelt? Hendriks zegt in de Gelderlander: “Burgerlijke ongehoorzaamheid? Ik zou eerder zeggen dat er sprake is van rechtvaardigheid.”

Riskante stap

Volgens KBO-Brabant ‘dwingt’ de gemeente Land van Cuijk inwoners om bezwaar aan te tekenen als de inkomenstoets wordt ingevoerd en ze vinden dat ze recht op (vrijwel) gratis hulp hebben. Een stap naar de rechter is dan zo gezet. “Wat we doen is riskant, dat klopt”, zegt Hendriks.