Belastingstelsel dupeert veel ouderen
Gepensioneerden krijgen, als hun partner naar het verpleeghuis gaat, vaak niet waar ze recht op hebben. Het belastingsysteem is ondoorgrondelijk voor hen, zegt bedrijfseconoom Henri Nieuwhuis (53) in AD Haagsche Courant. Hij voorziet ouderen daarom van advies.
Een gepensioneerde wiens partner in een verpleeghuis wordt opgenomen, komt voor een veel te moeilijke taak te staan, zegt Nieuwhuis in AD Haagsche Courant. “Voor een gepensioneerde, of het nou een Delftse hoogleraar met emeritaat betreft of een Haagse kapster met AOW, zijn de financiële gevolgen van een verpleeghuisopname van hun echtgenoot of echtgenote niet te overzien. De verhuizing naar een verpleeghuis kan van een echtpaar plotseling twee alleenstaanden maken. Dat heeft persoonlijke gevolgen, maar ook grote administratieve gevolgen. Onder meer bijvoorbeeld voor huur- en zorgtoeslagen. Het belastingsysteem op dit gebied is echter ondoorgrondelijk. Ik zou het ook onmenselijk kunnen noemen. Ik ben maar een bedrijfseconoom, maar je hoeft heus geen psycholoog te zijn om de angst en de paniek te zien bij een mevrouw die niet weet of de gasrekening nog betaald kan worden of de auto kan blijven.”
Zicht op Geld
Nieuwhuis werkt voor Zicht op Geld. Een commerciële organisatie die ook geld moet verdienen. Toch? Nieuwhuis in AD Haagsche Courant: “Ja, maar niet ten koste van de gepensioneerden. De service van Zicht op Geld kost de gepensioneerde 20 procent over het financiële voordeel in het eerste jaar. Dat is het en daar komt niks meer bij. Voor gepensioneerden, vooral voor mensen met een ABP-pensioen kan het oplopen tot een voordeel van tienduizenden euro’s. Maar mensen zijn vaak al zielsgelukkig als we voor elkaar hebben dat er een paar duizend euro per jaar bij komt.”
Rekentool voor een 92-jarige
Nieuwhuis vertelt in AD Haagsche Courant over een 92-jarige echtgenote van een onlangs opgenomen, dementerende Haagse oud-politieman, zonder kinderen. Ze deed geen oog meer dicht van de vraag of ze nu een AOW voor alleenstaanden moest aanvragen of niet. Zo’n keuze heeft immers financiële gevolgen. Ze had het nummer op een brief van het Centraal Administratie Kantoor gebeld voor hulp en was doorverwezen naar een online rekentool. Een rekentool voor een dame uit 1932 zonder computer. Het moet echt menselijker.”