Bejaardenhuis 2.0 vooral vrijwilligers

Al jaren mijmert Martien Jansen uit Valkenswaard over hoe de zorg voor ouderen anders geregeld kan worden. Het resultaat is een conventioneel bejaardenhuis met een ongewone bedrijfsvoering: ouderen zorgen er vrijwillig voor elkaar en doen vrijwilligerswerk. Hoe dat eruitziet, schetst hij in een brief in het Eindhovens Dagblad.

In zijn opzet wordt een conventioneel bejaardenhuis voor pakweg 70 procent door vrijwilligers gerund. Elke functie kan in principe door een vrijwilliger ingevuld worden. Door de grote inbreng van vrijwilligers kan een enorm bedrag aan kosten bespaard worden.

Goed team

Veel belangrijker is echter de levenswijze van de bewoners van het huis. Jansen beschrijft zijn ervaring  gedurende vijftien jaren samenwerking met zo’n twaalf mensen in een samentuin, een moestuin:  niet alleen genieten van de opbrengsten van de gewassen, maar meer nog van de voldoening van de samenwerking en het respect voor elkaars doen en laten. “Regelmatig horen we: wat waren we toch weer een goed team.”

Geen eenzaamheid

Een bejaardenhuis zoals hij zich dat voorstelt is echt alleen voor bejaarde vrijwilligers die echt serieus vrijwilligerswerk willen doen, schrijft Jansen in het Eindhovens Dagblad. “Artsen en zorgverleners gaan ook met pensioen. Gebleken is dat gepensioneerden als vrijwilliger vaak graag heel anders bezig willen zijn dan in hun werkzame leven.” Het huis staat of valt met het inzicht van de leiding. De formule zal “het grootste goed van de bewoners blijken te zijn. Hier heerst geen eenzaamheid.”