Acute zorg niet gebaat bij simpele oplossingen

Publieke discussies zoals die over het Zuyderland ziekenhuis leggen te veel nadruk op spoedeisende hulp (SEH). Deze versimpeling onderschat andere partijen in de acute zorg en staat regionale samenwerking en innovatie in de weg. Dat schrijven artsen uit de Klankbordgroep Acute zorg van de Federatie Medisch Specialisten in de Volkskrant.

De artsen schetsen in de Volkskrant een samenloop van enerzijds een toenemende en veranderende zorgvraag en anderzijds een structureel en oplopend tekort aan personeel: Mensen worden ouder en dat gaat gepaard met meer chronische aandoeningen, die zich steeds vaker met een acuut probleem bij hun chronische ziekte presenteren. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mensen beschikbaar voor de arbeidsmarkt, dus ook voor de zorg. Daar bovenop komen de almaar stijgende zorgkosten die de overheid voor ingewikkelde keuzes stelt.

Vage klachten

Veel mensen denken bij acute zorg meteen aan hartaanvallen, beroertes of ernstige ongelukken. Voor deze patiënten is het belangrijk dat ze snel op de juiste plek terechtkomen met alle benodigde voorzieningen. Maar dit soort spoedzorg vormt maar 5- tot 10 procent van de acute zorg die op de spoedeisende hulp plaatsvindt. De meeste patiënten die op de SEH komen, zo schrijven de medisch specialisten in de Volkskrant, hebben vage klachten waarbij niet meteen duidelijk is wat er aan de hand is. Veel van deze mensen kunnen ook op andere plekken geholpen worden, zoals bij een huisartsenpost of een spoedpoli. In veel gevallen gaat het om acute verergeringen van bekende chronische ziektes. Deze patiënten zijn vaak beter af bij hun eigen specialist, die ze sneller kan zien en behandelen. Een uitgebreide SEH is voor hen niet altijd nodig.