Woning nationaliseren bij overlijden?

Als uiterst links wil scoren, zal het ook radicale ideeën of idealen moeten hebben – bijvoorbeeld het afschaffen van het erfrecht en het privé-eigendom van grond en gebouwen, schrijft Pew\ter de Waards in zijn column in de Volkskrant. Als iemand overlijdt, zouden de inboedels, transportmiddelen (zoals auto of fietsen) en verzamelingen (zoals boeken en platen) aan de kinderen of andere erfgenamen kunnen vervallen. Maar het huis, de bedrijfsruimte en de grond worden toegeëigend door de staat. Die kan het weer verkopen, verhuren of verpachten aan een nieuwe generatie. Ook banktegoeden en andere beleggingen vervallen aan de staat, zodat niemand deze net voor de dood verkoopt om aan de kinderen of andere erfgenamen na te laten.

Woningen onbetaalbaar geworden

Het is een radicaal-links plan, waar niet iedereen voor zal applaudisseren, merkt de columnist van de Volkskrant op: Nederland is namelijk een land geworden van huizenbezitters, die hun vermogen continu zien groeien ten koste van huurders. Het heeft er ook toe geleid dat woningen in Nederland onbetaalbaar zijn geworden voor nieuwe generaties. Als niemand zijn woning kan nalaten aan de erfgenamen, zullen de prijzen kelderen.

Huizenprijzen halveren

In deze benadering neemt waarde van een woning bij het ouder worden af, omdat die niet kan worden overgedragen, beschrijft De Waard in de Volkskrant. “Mogelijk zullen de huizenprijzen zelfs meer dan halveren. Verpleegkundigen, politiemensen, winkelpersoneel en kantooremployees met minder dan modale salarissen kunnen dan weer een woning vinden, ook als ze nog geen relatie hebben. Ze zijn niet langer aangewezen op een flexwoning van nog geen 20 vierkante meter”

Belastingen fors omlaag

Er is nog een derde voordeel – naast de herverdeling en de oplossing van de woningnood – en dat is een extra inkomstenbron voor de staat. “Als die de grond en het vastgoed verwerft van de 170 duizend mensen die jaarlijks in Nederland overlijden, kunnen allerlei belastingen fors omlaag.” De Waard besluit zijn column met: “Nu nog een radicaal-linkse partij die er brood inziet.”