Vitaal en minder vitaal onder één dak

Amsterdam gaat seniorenflats aanpassen tot zogeheten Lang Leven Thuisflats, werd donderdag bekend. Het Parool bericht hoe in de Flevoflats in Oost de bewoners al bekend zijn met die woonvorm.

“De sociale controle is hier groot,” zegt de Langer Thuiscoach in de Flevoflats.  “Ik word vaak gewaarschuwd door bewoners: we hebben die of die al een poos niet gezien. Dan ga ik erheen en kan ik zo naar beneden rennen om de wijkzorg in te schakelen.”

Vier doelen

In 2022 werden de Flevoflats – een seniorencomplex met in totaal 263 woningen vlakbij het Flevopark – omgetoverd tot Lang Leven Thuisflats. Vierentwintig woningen werden gereserveerd voor minder vitale ouderen met een ‘intensieve zorgvraag’. De Langer Thuiscoach stelde samen met de ouderen vier doelen vast om het project te laten slagen: mobiliteit, gezelligheid, gezondheid en veiligheid.

Voorzieningen

De bewoners wonen zelfstandig in hun eigen appartement en hebben zorg in het pand, aldus Het Parool: op de begane grond zit het kantoor van Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) en welzijnsorganisatie Civic. Ook zit er een kapper, pedicure, fitnessruimte en gezondheidscentrum met huisarts, fysiotherapeut en apotheek.

Professionele zorg

De woonvorm is volgens betrokkenen en bewoners een succes, meldt Het Parool. “Het was een hardnekkig vooroordeel dat alleen mensen met dementie hier zouden komen wonen. De bewoners waren bang dat er veel van hen zou worden gevraagd. Maar het is niet zo dat een mevrouw van 83 hier bij iemand van 100 de steunkousen aandoet. Professionele zorg blijft bij de professionals.”

Vroegtijdige signalering

De gemengde toewijzing van ouderen draagt volgens de organisaties bij aan vroegtijdige signalering en aanpak van gezondheidsproblemen, eenzaamheid en het gevoel van onveiligheid. Op die manier kunnen senioren langer thuis blijven wonen. Omdat de zorg geconcentreerd is, kan bovendien geld worden bespaard. Dat het welzijnswerk ook inpandig is scheelt bovendien ‘een kilo zorg’.