Meergeneratiewoning nog veel te ingewikkeld

De hele familie onder één dak heeft vele voordelen op de overspannen huizenmarkt. Toch loop je volgens de Volkskrant nog tegen allerlei regels aan als je met je (schoon-)ouders een huis wil kopen.

Auguste van Oppen, architect bij architectenbureau Beta, ontwierp een aantal jaar geleden zijn eigen meergeneratiewoning voor zijn gezin en zijn schoonouders. Daarna deed hij, samen met vastgoedontwikkelaar AM, onderzoek naar het fenomeen meergeneratiewonen. In juni brachten ze er een boek over uit met de titel Meer Generatie Wonen, een pleidooi voor gemengde woonomgevingen.

Denkomslag nodig

‘De voorbeelden die er nu in Nederland zijn, zijn allemaal particuliere initiatieven van de happy few die dat zelf voor elkaar hebben gebokst’, zegt Van Oppen in de Volkskrant. ‘Maar voor de gemiddelde Nederlander is dit veel te ingewikkeld. Je loopt tegen allerlei obstakels aan.’ Om het concept ‘schaalbaar’ te maken, zoals architect Van Oppen het noemt, en dus toegankelijker voor meer families, is er volgens hem een denkomslag nodig bij gemeenten, banken, ontwikkelaars en verhuurders.

Veel voordelen

‘In Nederland zijn we, als het om wonen gaat, heel erg gewend om in hokjes te denken: gezinswoningen, studentenwoningen, ouderenwoningen. Maar gemengd wonen, of met meer generaties in één huis of in één blok, heeft veel voordelen. En niet alleen praktische voor de familie zelf. Het helpt ook om de samenleving draaiende te houden, terwijl we vergrijzen en de arbeidstekorten in de zorg en kinderopvang oplopen.’

Wachten op grote beleggers

De meeste kansen voor meergeneratiewonen op grotere schaal ziet Van Oppen volgens de Volkskrant bij wooncoöporaties en bij midden- en vrije huursector. ‘Het is wachten tot echt grote beleggers erin gaan geloven.’