Vermogenskloof tussen huurders en kopers

‘Ik wens iedereen een eigen woning toe.” Dat zegt in de Gelderlander Wilbert Pothoff, die binnenkort met pensioen gaat als bestuurder van de kleine woningcorporatie Destion met ongeveer 2500 woningen in de gemeenten Gennep, Mook en Middelaar en Bergen

Pothoff ziet de ‘vermogenskloof’ tussen huurders en kopers. Waar de laatste groep na een jaar of dertig klaar is met betalen van de hypotheek en een huis bezit, blijven huurders betalen voor iets dat ze nooit eigendom kunnen noemen. “Het is het privilege van de woningbezitter.”

Onrechtvaardig

Het heeft iets onrechtvaardigs, zegt Pothoff in de Gelderlander. “Iemand die zeventig jaar in een huurhuis heeft gewoond, heeft uiteindelijk dertig keer de oorspronkelijke investering betaald. En dat is dan ook nog gecorrigeerd met de onderhoudskosten.” Kortom: koop vooral, als dat kan. Of huur bij Destion. Want als er volgens Pothoff een club is die sociaal met hoofdletters schrijft, dan is het zijn corporatie.

Huiskamers

Voorbeeld? De ‘huiskamers’ die deel uitmaken van nieuwbouwprojecten van Destion. “Een gezamenlijke ontmoetingsplaats voor senioren. Wij vinden leefbaarheid belangrijk, het welzijn van onze huurders. Als mensen zich lekker voelen, zijn ze gezonder.” Een wapen tegen eenzaamheid, dat zijn de huiskamers. Zes zijn er, onder meer in Ottersum en Milsbeek. “Wij stellen ze voor 1 euro ter beschikking. Bijna alle locaties worden door vrijwilligers gerund. “Zij hoeven zich geen zorgen te maken over het gebouw, wij zorgen voor het onderhoud”, zegt de vertrekkende corporatiebestuurder in de Gelderlander.