Verhuizen zou een voordeel moeten bieden
“Het echte probleem voor ouderen is blijkbaar niet hun woongenot, maar een tekort aan alternatieve woonvormen. Verhuizen zou een voordeel moeten bieden. Dwang is een beschuldigende benadering”, stelt demograaf prof. dr. Jan Latten in de Telegraaf.
Geen schuldgevoel aanpraten
De gemeente Amsterdam wil ouders verplichten hun sociale gezinswoning te verlaten zodra de kinderen de deur uit zijn, in het kader van ’doorstroming’. vindt dat de wooncrisis niet op het bordje van ouderen mag worden gelegd. “Er zijn voor hen amper alternatieven.” Senioren moeten zich geen schuldgevoel laten aanpraten, aldus Latten: Velen hebben in de loop der jaren van hun huis hun thuis gemaakt. Cijfers spreken boekdelen. Negen van de tien bewoners die al langer in hun huis wonen zijn er tevreden mee.
Hoeksteen van eertijds minder bepalend
Bij de jaren zeventig en tachtig vorige eeuw paste een bouwstroom van nieuwe eengezinshuizen. Door jong te trouwen, kinderen te krijgen en niet te scheiden zorgden babyboomers voor een ware golf aan jonge gezinnen. Jongeren van nu maken andere keuzes. Hun leven is steeds turbulenter. Daardoor wordt de hoeksteen van eertijds steeds minder bepalend voor de woningvraag.
Richten op neutrale woningtypen
In plaats van eengezinshuizen zouden bouwers zich meer moeten richten op neutrale woningtypen, schrijft Latten in de Telegraaf, los van een typering naar leefvorm. “Stel dat je bouwt in termen van small, medium, large of extra large. Je kunt dan als eenling, als duo of als gezin beoordelen welke woninggrootte het beste bij je past. Door de verschillende maten per straat of woonblok te mengen zal dat bovendien bijdragen aan meer menging van generaties. Zo kunnen senioren en junioren elkaar blijven ontmoeten en hoeft niet de een te vertrekken voor de ander.”