Verhuispremie naar 10.000 euro
Er zijn in Amsterdam een heleboel grote sociale huurwoningen die bedoeld zijn voor gezinnen, maar bewoond worden door ouderen. D66-raadslid Suleyman Aslami wil de impasse doorbreken en komt met een initiatiefvoorstel. Dat kan tot 25.000 woningen opleveren, zegt hij in de Telegraaf.
Uit onderzoek van de woningbouwcorporaties blijkt dat 25.000 van de grote woningen niet worden bewoond door gezinnen, zegt Aslami. Hij verwacht dat dit door de vergrijzing alleen maar zal stijgen. Tegelijkertijd zou een op de drie ouderen wel willen doorstromen naar een kleinere woning die toegespitst is op hun wensen.
Vijf maatregelen
Er zijn wel doorstroomregelingen, maar in 2021 verhuisden slechts 217 mensen via de regelingen. Ouderen vinden de informatievoorziening onvoldoende, hebben zorgen en willen meer maatwerk. In zijn initiatiefvoorstel noemt Aslami volgens de Telegraaf vijf maatregelen. Een daarvan is om de verhuispremie te verhogen naar 10.000 euro, als uit onderzoek zou blijken dat dit een goede prikkel is. Nu krijgen ouderen – afhankelijk van hoeveel kamers ze achterlaten – ongeveer de helft.
Centraal doorstroomloket
Ook wil Aslami een ‘centraal doorstroomloket’ voor de hele stad en moet het makkelijker worden om het proces te doorlopen zonder digitale vaardigheden. Er moet per verhuizende oudere maatwerk komen in de nieuwe woning, zodat ‘rigide regels’ geen spelbreker zijn. En corporaties moeten stoppen met de verkoop van begane grondwoningen en familiewoningen.
Gaat het er nu van komen?
Een jaar geleden kwam D66-leider Reinier van Dantzig ook met een voorstel voor een hogere verhuispremie, merkt de Telegraaf op. Hij was toen nog fractievoorzitter, nu de wethouder Wonen. Het was toen onderdeel van de Woonagenda van de partij. Door het nu concreet in te dienen als initiatiefvoorstel – in combinatie met nog een aantal extra maatregelen – hoopt D66 dat het er daadwerkelijk van zal komen.