Thuishuis in Winkel stopt, te weinig animo
Het Thuishuis in het Noordhollandse Winkel houdt op te bestaan. Voor deze woonvoorziening voor eenzame ouderen bestaat in deze regio onvoldoende belangstelling.
Eigenaar Wooncompagnie gaat op zoek naar een andere invulling voor het gebouw, zo meldt het Noordhollands Dagblad.
Niet voor iedereen ideaal
Na een lange aanloopperiode, de eerste verkenning was rond 2014, ging het Thuishuis in maart 2021 van start. Aanvankelijk met drie bewoners en later aangevuld tot zes, de maximumcapaciteit van deze woonvorm. Gaandeweg bleek het Thuishuis niet voor iedereen ideaal te zijn, met het vertrek van twee bewoners tot gevolg. Naderhand lukte het niet om nieuwe bewoners te vinden. Inmiddels staan er drie appartementen in het Thuishuis leeg.
Naar vijftig Thuishuizen
Jan Ruyten, bedenker van het Thuishuis, noemt het in het Noordhollands Dagblad ‘bijzonder spijtig en zuur’ dat het Thuishuis in Winkel niet uit de verf is gekomen. De eerste van deze woonvorm is in Woerden gerealiseerd. Inmiddels zijn er zes Thuishuizen in het land en staan er nog een paar in de steigers. Het uiteindelijke doel is vijftig Thuishuizen in het land te realiseren. “Ik heb de indruk dat de inwoners in die contreien een beetje de kat uit de boom kijken, dat er wat meer een taboe rust rondom eenzaamheid.” Zijn voorstel om de lege plekken op te vullen met kandidaten van de landelijke wachtlijst van het Thuishuis haalde het niet. Voor een te realiseren Thuishuis in Noordwijk staan 140 mensen op de wachtlijst, aldus Ruyten.
Samen koken te geforceerd
Pogingen om in Winkel en omgeving nieuwe gegadigden te vinden was ’trekken aan een dood paard’ is de conclusie de voorzitter van de Stichting Thuishuis Winkel, een vrijwilligersorganisatie die zich inzet om eenzaamheid onder ouderen te voorkomen en te verminderen. De dorpse structuur van Winkel en omstreken maakt dat de animo voor het Thuishuis concept hier niet aanslaat, geeft zij als verklaring voor het beëindigen van deze woonvorm. “Je moet er ook wel klaar voor zijn om naar een Thuishuis te gaan. Iedereen heeft zo zijn gewoonten.’” Een 79-jarige bewoner zegt in het Noordhollands Dagblad: “Jammer dat het Thuishuis niet is gelukt. Mij is het goed bevallen, maar ik heb wel gemerkt dat samen koken te geforceerd is.”