Ouderen verhuizen niet zomaar
Bouwen voor ouderen is een slimme en efficiënte manier om de woningnood aan te pakken, zegt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft.
“Door te bouwen voor ouderen breng je een verhuisketen van wel twee, drie of vier verhuizingen op gang”, zegt de hoogleraar in AD Amersfoortse Courant. “Starters en gezinnen kunnen zo doorschuiven. Natuurlijk moet je ook bouwen voor andere doelgroepen, maar bouwen voor ouderen is een slimme manier om huizen te bouwen voor mensen die het nodig hebben én andere huizen vrij te spelen voor andere doelgroepen.”
Bouwen in bestaande wijken
Bij het bouwen van geschikte seniorenwoningen komt behoorlijk wat kijken, zegt Boelhouwer. “Ouderen verhuizen niet zomaar. Vaak is een verhuizing voor hen een enorme stap, waar ze tegenop zien. Daarom gebruiken veel gemeenten wooncoaches om mensen te ontzorgen. Locatie is ook van belang: ouderen willen vaak in hun eigen buurt blijven wonen, vlakbij familie en kennissen. Ze willen ook makkelijk naar de winkel kunnen. Seniorenwoningen moet je dus vooral bouwen in bestaande wijken.”
Over de streep trekken
Ouderen zijn ook veel kritischer op het aanbod dan andere doelgroepen als starters, zegt de Delftse hoogleraar in AD Amersfoortse Courant. “Je zult echt met een goed product moeten komen om senioren over de streep te trekken.” Met een klein appartement in een hoge woontoren hoef je bij de meesten niet aan te komen. “Veel ouderen zoeken een appartement met ruim balkon, een huis met gelijkvloerse woning en kleine tuin of een gemengde woonvorm, waarbij ze met andere mensen een tuin of activiteitenruimte delen. Je hebt daarvan steeds meer geschikte voorbeelden in het land.”