Zwolle lanceert actieplan doorstroming

De gemeente Zwolle komt met een plan om ouderen te verlokken hun grote woning te verlaten. Of juist zolderkamers te gaan verhuren. Dat moet duizenden woningzoekers helpen, aldus dagblad de Stentor.

Met allerlei woningmarktpartijen en onderzoeksbureau Rigo heeft een actieplan opgesteld. Het is de bedoeling na de zomer gefaseerd te starten met de uitvoering van het actieplan. Daarvoor is 100.000 euro beschikbaar.

Verleiden om te verhuizen

Een voorstel is kleine huishoudens, vaak senioren, die nu nog royaal wonen te verleiden om te verhuizen. Dat zijn er nogal wat. Pakweg 12.000 huizen met minimaal vijf kamers en appartementen met minimaal vier kamers worden bewoond door stellen of alleenstaanden. Wanneer zij doorstromen naar een kleiner huis of appartement, komt hun woonruimte vrij voor een groter huishouden.

Doorstrroomcoach

Zwolle trekt volgens de Stentor een hele gereedschapskist open om deze inwoners enthousiast te maken. Ze moeten beter geïnformeerd worden, dus komt er een ‘doorstroomcoach’. Ook kunnen ze in de toekomst een verhuisvergoeding krijgen en hebben ze straks bij sommige nieuwbouwprojecten voorrang. Want juist het bijbouwen voor doorstromers levert de hele Zwolse woningmarkt voordelen op.

Voorrang en vergoeding

Zwolle wil per project gaan kijken of en hoe doorstromers voorrang kunnen krijgen. Soms kan dat door ze de eerste keus te geven, maar het is ook denkbaar dat marketing specifiek op deze groep gericht wordt, zodat ze een informatievoorsprong hebben. Het aanstellen van een doorstroomcoach moet ze ook helpen. En wie toch allerlei beren op de weg ziet rond een verhuizing, gaat de gemeente proberen over de streep te trekken met een verhuiskostenvergoeding.

Hospitaverhuur en woningsplitsing

Een andere vondst richt zich op het ‘beter benutten’ van grote woningen van kleine huishoudens. Er komt een speciale website waar alle mogelijkheden op een rij worden gezet, van hospitaverhuur tot woningsplitsing, aldus de Stentor.

Amsterdam gemengde reacties

Eerder dit jaar kwam de gemeente Amsterdam met een  idee voor doorstroming , zo merkt de Telegraaf op: wanneer kinderen het ouderlijk nest verlaten en op zichzelf gaan wonen, moeten hun ouders verleid worden om óók te vertrekken. Wethouder Zita Pels sprak zelfs van mogelijke clausules in huurcontracten om mensen hiertoe te verplichten. Er kwamen destijds gemengde reacties op het plan.

Praat mee

De Telegraaf vraagt naar aanleiding van de plannen in Zwolle aan de lezer : “Wat vind jij? Moeten ouderen kleiner gaan wonen vanwege de krapte op de woningmarkt? Of gaat dat te ver en mogen we dat helemaal niet van hen vragen? Laat het ons weten en praat mee via onze Facebookpagina!”