Met dank aan de afwijkende mening
“Binnen een woongemeenschap wil je dat iedereen betrokken is en zich gehoord voelt in de besluitvorming. Tegelijkertijd moet er op enig moment een besluit genomen kunnen worden. Met Deep Democracy benut je daarin juist ook de inzichten van een minderheid.”
De LVGO (gemeenschappelijk wonen 50-plus) organiseert een workshop rond deze gespreksmethode onder leiding van Gabriëlle Verbeek
Snel helderheid
“In eerste instantie roept de naam Deep Democracy wellicht het eindeloos stemmen rond deelvragen binnen een groter vraagstuk op. Maar zo is de gespreksmethode zeker niet bedoeld.” Bij Deep Democracy wordt er al vrij snel gestemd om zo snel helderheid te krijgen waar eventuele tegenstellingen van mening en inzichten bestaan, aldus de LVGO.
Wijsheid van de minderheid
De tegenargumenten komen snel boven tafel. Workshopleider Gabriëlle Verbeek: “Vervolgens wordt gekeken welke lering er uit die argumenten getrokken kan worden. In Deep Democracy spreken we van “de wijsheid van de minderheid”. Met het inzicht van de minderheid houd je de mening van de meerderheid nog eens tegen het licht. Je vraagt zelfs actief naar alternatieve opvattingen, om onderstromen boven water te krijgen. Zo kom je tot een door ieder gedragen (en daardoor vaak beter) besluit.”