Mensenrecht doodleuk naar de prullenbak
Uitsluiting kan zomaar ook het gevolg zijn van de zogeheten Stoer-commissie van woningbouwminister Keijzer, blijkt volgens Volkskrant-columnist Merel van Vroonhoven uit het onlangs verschenen rapport van dit bonte gezelschap van wetenschappers, bouwers en lokaal bestuur.
De commissie moet ‘het drama van de goede bedoelingen’ bezweren, zoals ze de stapeling van bouwverstorende regels noemt. Dus gaat het mes erin, constateert Van Vroonhoven in de Volkskrant. Ook in de toegankelijkheidsregels voor mensen met een handicap. “De commissie verwijst het zwaarbevochten mensenrecht doodleuk naar de prullenbak. Drempelloze kamers en balkons zijn niet langer verplicht. Net als de bredere deurpost en andere eisen om een woning rolstoelvriendelijk te maken. Zorgwoningen ontlopen het schrapgeweld, een schamele troost.”
Beroofd van zelfstandigheid
Blijkbaar wil Keijzers adviesclub niet meer bouwen voor de 250 duizend rolstoelgebruikers, visueel beperkten en mindervalide ouderen, aldus de columnist van de Volkskrant. “Met één pennenstreek berooft ze hen van hun zelfstandigheid. Een bezoek aan familie en vrienden in een flat of appartement zit er ook niet meer in zodra drempels of smalle deuren weer gemeengoed worden in nieuwbouw.”
Drama van goede bedoelingen
Het is hier, schrijft Van Vroonhoven, – God verhoede – toch geen Amerika, waar inclusion, disability en accessibility op de schraplijst prijken? “Het schrappen van toegankelijkheidsregels heeft weinig te maken met snelheid van bouwen. Wel met geld, vermoed ik. Maar hoe groot is de kostenpost van een samenleving waarin hele groepen worden buitengesloten? Ik zie het nieuwe ‘drama van de goede bedoelingen’ al voor me.”