Markt ontkent noodzaak om gericht te bouwen
Zonder overheidssturing gaat de bouw niet meehelpen om de komende jaren passende woningen voor ouderen te bouwen, zegt het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen. “De markt ontkent überhaupt de noodzaak om gericht voor ouderen te bouwen”, stelt Hans Adriani, één van de aanjagers, in het Haarlems Dagblad.
Adriani reageert op een analyse die het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) publiceerde. Daarin stond onder andere dat 170.000 van de 300.000 woningen voor ouderen die volgens de woningbouwprogrammering van het Rijk tot 2030 gebouwd moeten worden, niet nodig of niet gewenst zijn. En ook dat ouderen jaarlijks zorgen voor het vrijkomen van 100.000 huizen op de woningmarkt: ze houden – concludeert het EIB – geen woningen ‘bezet’ voor jonge gezinnen.
Dubbele vergrijzing
Kort door de bocht, meent het Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen. Volgens EIB-directeur Taco van Hoek komen er door sterfte en institutionalisering voldoende geschikte woningen vrij. Daarmee gaat hij volstrekt voorbij aan “de enorme opgave om met een dubbele vergrijzing goede zorg voor iedereen beschikbaar te houden”, vindt Adriani in het Haarlems Dagblad. “En aan de noodzaak dat woningen, woongebouwen en leefomgeving daar ondersteunend aan zijn. Meer gericht op het wonen in zorgzame leefgemeenschappen.”
Ingewikkelde gesprekken
“Om te komen tot een goed woonzorgcomplex dat ondersteunend is aan de noodzakelijke transformatie in de zorg, is samenwerking tussen de ontwikkelaar, de belegger, een lokale zorgpartij, het zorgkantoor, de gemeente, het welzijnswerk en de lokale gemeenschap noodzakelijk. Dit maakt een ontwerp- en ontwikkelproces complexer en kan leiden tot ingewikkelde gesprekken over verdeling van kosten van gemeenschappelijke zorgvoorzieningen, zowel in investering als in exploitatie”, aldus Adriani in het Haarlems Dagblad. “Het is voor marktpartijen vaak aantrekkelijker om te kiezen voor iets dat ze al kennen.”