Ruimte voor Ouderen

Een inspirerende leefomgeving en mobiliteit. Dat is de kern van het advies Ruimte voor Ouderen, uitgebracht door de Raad van Ouderen. Behalve om een prettige en veilige woon- en leefomgeving gaat het ook om ruimte om mee te praten over hoe ouderen willen leven en deelnemen aan de samenleving.

Vraag van twee ministeries

Het merendeel van alle ouderen in Nederland woont zelfstandig. In de wijk, buurt, stad of platteland. Dat betekent dat de woon- en leefomgeving prettig en veilig moet zijn. Mobiliteit is belangrijk. Om de vraag van de ministeries van WVS en I&W ‘wat is voor ouderen een gewenste leefomgeving, waarin het prettig bewegen en verplaatsen is en waarin belangrijke activiteiten bereikbaar zijn?’ goed te kunnen beantwoorden, heeft de Raad van Ouderen het advies Ruimte voor Ouderen geschreven.

16 actiepunten, 5 thema’s

In het advies benoemt de Raad 16 actiepunten, verdeeld over 5 thema’s. De thema’s zijn infrastructuur en inrichting van de leefomgeving mobiliteit veilige buurt aantrekkelijke leefomgeving participatie & communicatie. Belangrijke adviezen volgens de Raad: maak van het openbaar vervoer weer een nutsvoorziening en richt de samenleving zo in dat alle inwoners daar een goed leven kunnen leiden. Ook ouderen met een beperking of een vorm van kwetsbaarheid.

Overlegtafels

Het advies is tot stand gekomen dankzij de betrokkenheid en het meedenken van heel veel ouderen uit het hele land. Zij hebben deelgenomen aan overlegtafels, waar de vragen van VWS en W&I besproken zijn.