Mantelzorgwoning in de tuin van iemand anders

Het kan een uitkomst zijn om de laatste jaren van je leven door te brengen in een soort recreatiewoning in de achtertuin van familie of vrienden, schrijft  Reinout van der Heijden (hoofdredacteur Geldgids) in zijn column in de Volkskrant. Als je een koopwoning achterlaat, heb je bovendien genoeg geld om iets te kopen.

“Zelfs als je het geld hebt, is het lastig om iemand te vinden die zijn tuin hiervoor beschikbaar stelt. De gemeente legt direct allerlei mantelzorgtaken bij hen neer, vooral als het familie is. Maar het grootste probleem is om überhaupt te regelen dat die woning er komt en op de juiste manier belast wordt.”

Alternatief

Van der Heijden belicht in de Volkskrant de route langs gemeente, bank en fiscus en merkt op dat hoofdbewoner ook kan proberen een vergunning te krijgen voor een permanent tuinhuisje. “Bekijk gedurende het hele traject de optie dat de hoofdbewoner het huisje betaalt en vervolgens gaat verhuren. Dan komt het verhuurde deel van de woning in box 3 terecht.”

Ingewikkeld

De tuinhuisbewoner betaalt huur en de eigenaar moet vermogensheffing betalen. Voorlopig gaat de belasting in box 3 nog uit van een forfaitair rendement van ongeveer 6 procent per jaar, behalve als je gebruik maakt van de tegenbewijsregeling om aan te tonen dat de werkelijk inkomsten lager zijn dan dat, aldus Van der Heijden in de Volkskrant. “Dat heeft de Hoge Raad op 6 juni jongstleden bepaald. Alsof het nog niet ingewikkeld genoeg was.”