Maanden dood in huis
Dat meneer De B. bijna drie maanden dood in huis lag zonder dat hij gemist werd, klinkt als een uitzonderlijke situatie. Maar dat is het niet, zeggen cijfers van de GGD. In 2020 werden er in de regio Utrecht 13 mensen gevonden die langer dan 28 dagen overleden waren, voor ze werden opgemerkt.
Want het verhaal van meneer De B. (76), een geboren en getogen Utrechter die 86 dagen dood in huis lag voor zijn huisarts alarm sloeg, is absoluut geen verhaal op zich, schrijft AD Utrechts Nieuwsblad. “Heel herkenbaar en voor ons al langer een zorg”, zegt Ewald van Kouwen van seniorenorganisatie ANBO.
Netwerk opgedroogd
ANBO heeft geen cijfers van hoe vaak dit gebeurt, maar ziet wel hoe sociale netwerken kunnen opdrogen naarmate mensen ouder worden. “Het zijn niet alleen de kluizenaars die zoiets overkomt. De ervaring leert dat je netwerk nog zo groot kan zijn, maar dat je nog steeds zo kunt eindigen. Bijvoorbeeld doordat mensen wegvallen.”
Verslechterd door corona
Volgens Van Kouwen zijn de zorgen sinds de komst van corona versterkt. “Corona is van invloed op je sociale netwerk. Het onderhouden daarvan gaat vaak al moeizamer als je ouder bent, en dan ben je er nu ook nog 1,5 jaar uit geweest. Veel zeventigers en tachtigers ervaren een hoge drempel om het huis weer uit te gaan, worden passiever.”
Actief iets regelen
Daarom adviseert de ANBO mensen actief iets te regelen. Dat kan op een simpele manier als een afspraak dat iedere ochtend om 11.00 uur de gordijnen open moeten zijn, of dat je onderdeel wordt van een belcirckel.
‘Niet te voorkomen’
Corrie Huiding, seniorenburgemeester van Utrecht, schrok van het verhaal over de eenzame Utrechter. Maar of zo’n situatie te voorkomen is? Huiding denkt van niet, zegt ze in AD Utrechts Nieuwsblad. “Dit blijven ontzettend moeilijke dingen, want wiens taak is het om een oogje in het zeil te houden? Van ons allemaal, maar ook weer van niemand specifiek.”