Liefst naar nieuwbouw in eigen buurt

In Utrecht  kunnen alle 55-plussers voor gratis woonhulp terecht bij De Verhuisadviseur. Ongeveer tweehonderd senioren maken daarvan nu gebruik, aldus projectadviseur Janina Hontscharenko in AD Utrechts Nieuwsblad.

Ze merkt dat veel ouderen dezelfde woonwensen hebben. “Als je ze wil verleiden hun grote huis te verlaten, moet je niet aankomen met een tweekamerappartement – en dat gebeurt soms wel.” De nieuwe woning moet minstens drie kamers tellen. ,,Ze willen heus wat vierkante meters inleveren, maar er moet echt een aparte ruimte zijn voor logerende kleinkinderen of een werk-studeerplek.” Veel senioren vinden het bovendien fijn als de woning één verdieping heeft.

Vertrouwde supermarkt en kapper

“Ook willen velen graag in hun eigen buurt blijven wonen”, weet Hontscharenko volgens AD Utrechts Nieuwsblad. “Dan kunnen ze hun dagelijkse boodschapje bij dezelfde supermarkt halen, hun haar laten knippen door de vertrouwde kapper en gezellig op de koffie gaan bij de buurvrouw.” Senioren wonen het liefst in een nieuwbouwhuis. “Daar hoeft weinig te gebeuren: dat stelt ze gerust.”

Verhuisbewegingen

Wie een huurwoning met minstens vier kamers achterlaat, krijgt voorrang op huizen met drie of minder kamers. De huurprijs van de nieuwe – kleinere – woning mag maximaal 50 euro per maand meer zijn dan betaald werd voor het vorige huis. Door deze maatregel verhuisden vorig jaar 107 huishoudens. Zijn de Utrechtse doorstroomregelingen hét antwoord op het tekort aan sociale huurwoningen? “Nee”, zegt Hontscharenko in AD Utrechts Nieuwsblad. “Maar het heeft wel invloed op de markt, die nu muurvast zit. Als ouderen kleiner gaan wonen, zorgt dat voor de meeste verhuisbewegingen.”