Je oude ouders in huis
Vereniging Eigen Huis merkt een groeiende belangstelling voor woonvormen waarin zorg kan worden gecombineerd, zowel de zorg voor een partner als die van een kind voor de ouders of van vrienden voor elkaar. Dat zegt de vereniging in het FD.
VEH krijgt steeds vaker vragen van haar leden over hoe dit het best aan te pakken. Mede daarom bracht VEH afgelopen jaar in samenwerking met MantelzorgNL vier podcasts uit over alle sociale, juridische en financiële gevolgen. Banken blijken steeds vaker bereid mee te denken en bieden parapluhypotheken aan: een hypotheek op basis van meer dan twee inkomens en meer dan twee mensen die hoofdelijk aansprakelijk zijn, zonder dat ze elkaars levenspartner zijn.
Gemeente meer vertrouwen
Maar alles begint bij gemeenten, merkt VEH in het FD op: zij moeten een vergunning willen afgeven of toestemming verlenen. Tien jaar geleden stonden gemeenten erg argwanend stonden tegenover aanvragen voor kangoeroewoningen. “Tegenwoordig gaan ze eerder uit van vertrouwen in burgers dan van wantrouwen.’
Woonunit op het erf
Een goed voorbeeld hiervan noemt VEH gemeente Oss, die de regels voor mantelwonen versoepelt nu de vraag naar dergelijke woningen zo groot is. Als de gemeenteraad instemt, zijn er straks geen medische redenen nodig voor het plaatsen van een woonunit op het eigen erf. Dan kunnen mensen ook bij elkaar gaan wonen ‘voor de gezelligheid’, om elkaar te ondersteunen met klusjes of met de opvoeding van de kleinkinderen.
Potentieel mijnenveld
Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont zegt in het FD over kangoeroewoningen: ‘Weer samenwonen met ouders is een potentieel mijnenveld.’ Pont raadt aan om goede gesprekken te voeren voordat je aan zo’n project begint, zodat je weet waar mijnen kunnen liggen. ‘Doe je dat niet, dan kan er vanuit het opgeloste huisvestingsprobleem een relationeel probleem ontstaan.’