Iedereen nodig bij zorgzame buurt

Er zal de komende jaren weinig plek zijn voor zorgbehoevende ouderen in Amsterdam. Stadsdeelbestuurder Lotte Terwel (PvdA) van Amsterdam-Centrum ziet – bij gebrek aan geld vanuit de rijksoverheid – binnen haar stadsdeel oplossingen, schrijft ze in Het Parool.

Hoogleraar Robbert Huijsman deed een oproep om in nieuwe buurten een centraal verpleeghuis te bouwen en voorzieningen eromheen te plannen. Terwel: “Maar ook, nee, juist in buurten die ‘af’ zijn zoals in de binnenstad moeten we aan de bak.” De ouderenzorginstellingen zouden meer samen kunnen werken met de ‘sociale basis’ in bestaande buurten. Zo telt stadsdeel Centrum drie ouderenontmoetingsruimten, gerund door ouderen zelf.

Stadsdorpen

De gemeente steunt samen met Buurtteam Centrum vernieuwende initiatieven. “Vorig jaar maakten we kennis met twee Stadsdorpen; netwerken van 50-plussers, die leuke dingen doen. Zij zien ook de groeiende personeelstekorten in de zorg en willen met een vrijwilligersnetwerk voor elkaar zorgen als buurtgenoten, als aanvulling op de reguliere zorg.” Ambitie van de stadsdeelbestuurder is de Stadsdorpen helpen deze informele zorg goed af te stemmen op de formele zorg en buurtteams, schrijft zin in Het Parool.

Nieuwe concepten

Tot slot moeten er meer geschikte woningen voor ouderen komen. Nu al woont driekwart van de 65-plussers in Centrum in een niet-toegankelijke woning. Terwel bepleit te onderzoeken “of we kantoren kunnen omvormen tot seniorenwoningen, nieuwe woonzorgconcepten lanceren en het gesprek aangaan met corporaties om meer appartementen op de begane grond en gelijkvloerse woningen te ‘labelen’ als ouderenwoning.”

Liefdevolle stad

De enige manier om de toenemende vergrijzing op te vangen als samenleving is door ook te investeren in zorgzame buurten, aldus de stadsdeelbestuurder in Het Parool. “Daar hebben we iedereen bij nodig. De bruine kroeg waar de barman een oogje in het zeil houdt, studenten die koken bij het Huis van de Tijd, basisschoolleerlingen die leren lezen van mensen met beginnende dementie. In een liefdevolle stad waar mensen naar elkaar omzien.”