Hoe houd je klein dorp vitaal

Esters Welzijn deed in Escharen onderzoek onder 55-plussers naar de vraag of het dorp is voorbereid op de toekomstige vraag naar wonen, zorg en welzijn voor de ouder wordende inwoner.

De resultaten geven volgens ArenaLokaal een goed inkijkje naar waar Escharen, en waarschijnlijk meer kleine dorpen in het Land van Cuijk, mee te maken krijgen: Hoe houd je een klein dorp vitaal en aantrekkelijk voor ouderen? Welke voorzieningen zijn er nodig?

Dorpsraadpleging

In september vorig jaar hebben vrijwilligers van Esters Welzijn huis aan huis bij 55-plussers de dorpsraadpleging afgegeven. De respons was hoog:89%. Esters Welzijn wil de uitslag van de enquête nu omzetten in concrete plannen en zoekt daarbij samenwerking met Dorpsraad Escharen, Woningbouwcorporatie Mooiland, zorgaanbieders als Brabant Zorg, Pantein en Buurtzorg, de accommodaties en de gemeente.

Veel onderling contact

“De verbondenheid met Escharen is over het algemeen groot en het grootst onder 75-plussers”, aldus de initiatiefnemers. Wat verder opvalt is dat weinig mensen in het dorp zich niet verbonden voelen. Er is veel onderling contact. Belangrijkste ontmoetingsplaats is gewoon buiten. Elkaar groeten en een praatje maken doet praktisch iedereen.

Burencontact steeds belangrijker

Ondanks de veelal intensieve contacten met dorpsgenoten wil bijna een kwart van de 55-plussers meer contact. Uit de antwoorden blijkt volgens ArenaLokaal dat een goed burencontact, waar men zo nodig op terug kan vallen als er iets is, voor de 75-plussers steeds belangrijker wordt.

Van 3 naar 1 zorgaanbieder

Op basis van de enquête-resultaten wordt ook gepleit voor aangepaste levensloopbestendige woningbouw boven het Dorpshuus en als het mogelijk is appartementen in de kerk voor 55-plussers en jongeren. Zorg willen de initiatiefnemers vereenvoudigen door van 3 naar 1 zorgaanbieder in het dorp te gaan. En tenslotte: “Overal bankjes plaatsen, er moet reuring komen op het kerkplein!”