Hoe de Diamantlaan toch een lift kreeg

Bewoners van de flat aan de Leidse Diamantlaan (vier verdiepingen) werkten tien jaar aan de komst van een lift. Het Leidsch Dagblad beschrijft het succes van volhouden en gebruik maken van toevalligheden.

Bewoners kregen last van hun knieën bij het traplopen, vooral met zware boodschappen in de hand. Natuurlijk hadden ze kunnen verhuizen, maar eigenlijk woonden ze zo fijn in de Diamantbuurt. Met het winkelcentrum in de buurt is het een goede plek om te wonen, ook als je een jaartje ouder wordt.

 

Spaarpot en subsidie

Woningcorporatie Portaal, eigenaar van het complex, is alleen bij nieuwbouw van vijf verdiepingen of hoger verplicht een lift te bouwen. Het Leidsch Dagblad beschrijft hoe de bewoners al die jaren hoop bleven houden en hoe de lift er uiteindelijk kwam: Er werd gespaard door zelf klusjes te doen (waardoor Portaal geld uitspaarde), er kwam een bijdrage uit de Wmo, een aanvullende subsidie van de Leidse stichting WOZfonds en er was voldoende steun voor een kleine huurverhoging.

 

Bijna onmogelijk

Dat het uiteindelijk gelukt is, komt volgens de bewonerscommissie door vol te houden en steeds op het goede moment en bij de juiste personen de lift onder de aandacht te brengen.

Onderzoeker Lex van Delden van kennisinstituut Leyden Academy is expert op het gebied van woonwensen van ouderen en keek op verzoek van het Leidsch Dagblad hij naar het proces van de komst van de lift. “Een prachtig resultaat, maar het lijkt erop dat dit succes van toevalligheden aan elkaar hangt”, zegt hij in het Leidsch Dagblad. “En dat zou eigenlijk niet moeten. Voor andere ouderen, die mogelijk minder mondig zijn, is het denk ik bijna onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen.’’

 

Dan maar verhuizen?

Volgens Van Delden zijn aanpassingen binnen woningen – zoals een traplift – goed te realiseren voor ouderen, in tegenstelling tot aanpassingen buiten de woning, zoals een lift. “Dat is jammer want er zijn in Leiden best veel flats tot vier hoog zonder lift.’’ Ook bij particuliere woningen met een Vereniging van Eigenaren is het volgens Van Delden bijna niet te doen om een lift aan te bouwen. “Dat kost geld en binnen een VvE vindt men dan al snel dat verhuizen een betere optie is voor degene die een lift wil.’’