Den Bosch elk jaar vijf woonvormen

Meer zelf gaan zorgen, langer zelfstandig wonen en de nadruk op passend wonen. Ook: meer woningen, in groenere en gezonde wijken. Den Bosch heeft de Woonzorgvisie tot 2030 vastgesteld, aldus het Brabants Dagblad.

De gemeente erkent dat het in de zorg en bij mensen thuis ‘soms piept en kraakt’, omdat er een groeiend tekort is aan professionele zorgverleners. In de Woonzorgvisie zet Den Bosch daarom in op ‘zorgzame gemeenschappen’ waar buren, vrienden en familie meer voor elkaar moeten gaan doen met minder bureaucratie. Mantelzorgers en vrijwilligers worden daarbij ondersteund met informatie, advies, logeervoorzieningen en vervangende hulp om de mantelzorger even te ontlasten. Dat klinkt mooi, aldus het Brabants Dagblad, een zorgzame buurt en minder regels. Maar het betekent ook: een grotere kans dat je als inwoner van Den Bosch vaker moet bijspringen. Er wordt dus meer van je verwacht. Niet iedereen kan en wil dat.

Voor iedereen

Nieuwe vormen van samenwonen worden gestimuleerd. Zo staat in de Woonzorgvisie dat er elk jaar minstens vijf gemeenschappelijke woonvormen bij moeten komen. Denk aan hofjes of appartementencomplexen met gezamenlijke ontmoetingsruimten. Die zijn bedoeld voor iedereen: jong, oud, rijk en arm. Samenwonen zorgt volgens de gemeente voor meer ‘verbinding in de buurt’.

Meer technologie

Langer zelfstandig thuis blijven wonen is een wens van veel ouderen. Volgens de Woonzorgvisie kan dat door de inzet van meer technologie en digitalisering, schrijft het Brabants Dagblad. Op die manier kan ook de zorg efficiƫnter. Er komen campagnes en er zijn initiatieven, zoals het T-Huiz om inwoners kennis te laten maken met technologische (zorg)hulpmiddelen. Daarnaast wordt ingezet op projecten, zoals het Bossche Digi Taal Netwerk, om ouderen te helpen met digitale vaardigheden.

Speciaal geschikt voor ouderen

Tussen 2022 en 2030 worden er volgens de Woonzorgvisie bijna drieduizend woningen gebouwd. Het gros daarvan is speciaal geschikt voor ouderen. Het gaat om nul- tredenwoningen, geclusterde woningen en verpleegzorgplekken.