Bouwlocaties lastig zoeken
Alle nieuwbouw blijft achter bij de doelstellingen van het kabinet. Maar de nieuwbouw specifiek voor ouderen zit nog veel dieper in het slop, aldus Trouw.
“Ontwikkelaars hebben het sowieso al moeilijk om projecten rendabel te krijgen en woningen te bouwen waarnaar genoeg vraag is”, verklaart Paul Bisschop, sectoreconoom bouw bij ABN Amro. “Daarom bouwen ze liever voor een zo breed mogelijke doelgroep. Bouwen alleen voor ouderen zien ze als een risico.” Her en der hebben projectontwikkelaars daarom ook bouwplannen voor woningen die geschikt zijn voor starters én ouderen. Zo spreiden ze het risico.
Voorzieningen niet te ver
Behalve door het economisch tij wordt de stagnatie volgens Trouw ook veroorzaakt door een gebrek aan geschikte bouwlocaties. Ook dat geldt voor álle nieuwbouw, maar voor ouderenwoningen is de zoektocht naar locaties extra lastig. “Die moeten niet te ver weg van voorzieningen liggen, van winkels of een bushalte bijvoorbeeld”, zegt Bisschop. “Al die grootschalige locaties aan de randen van steden en dorpen, daar hoef je bij ouderen niet mee aan te komen.”
Geclusterde woningen
Minister Hugo de Jonge gaat in zijn streefcijfers uit van 170.000 extra ‘nultredenwoningen’, en daarnaast nog eens 80.000 ‘geclusterde’ woningen (zoals hofjes waar ouderen bij elkaar wonen en naar elkaar omkijken) en 40.000 verpleegzorgplekken.
Twee miljoen nultredenwoningen
Van die nultredenwoningen telt Nederland er volgens Trouw trouwens al ongeveer twee miljoen – zij het dat die heel vaak niet door ouderen worden bewoond. De Jonges ministerie wees er eerder al op dat ook een groot deel van de bouwplannen voor de gewenste 900.000 woningen gaat over appartementen met een lift, nultredenwoningen dus. Tekorten dreigen het meest in ‘dorpse woonmilieus’, waar zulke appartementen minder gebouwd worden.