Bouw en zorg moeten nú inspelen op grijze golf

Nederland staat voor een dijk van een opgave rond de huisvesting van en zorg voor senioren. De komende vijftien jaar komen er meer dan honderdduizend ouderen bij die verpleeghuiszorg nodig hebben, onderzocht ABF Research. Het AD bericht over dit onderzoek met cijfers per gemeente.

Bijna driekwart van de meer dan honderdduizend hulpbehoevende ouderen kan de komende vijftien jaar niet in een verpleeghuis terecht. Buiten die tienduizenden die niet naar het verpleeghuis kunnen, zijn er dan ook nog 75-plussers die wel thuis kunnen wonen, maar die niet meer kunnen traplopen, of die brede deuren of andere aanpassingen in dat huis nodig hebben. Voor die groep zijn meer dan een kwart miljoen extra geschikte woningen nodig.

Het eerlijke verhaal

“Zolang het aantal plekken in verpleeghuizen min of meer bevroren blijft, moeten we dus toewerken naar een omslag in de zorg voor ouderen”, concludeert een van de auteurs van ABF’s Fortuna-prognose in het AD. “Het eerlijke verhaal moet naar de samenleving”, zegt ook ActiZ, de brancheorganisatie van de zorgsector. “In de eerste plaats moeten de regels worden aangepast over de aanspraak op zorg, de bekostiging en de kwaliteitsnormen. Die zijn nu niet in lijn met de doelstelling van het beleid.”

Verpleeghuis hart van de wijk

Robbert Huijsman, hoogleraar management en organisatie van ouderenzorg aan de Erasmus Universiteit, zegt in het AD: “Bouw wijken met in het hart een verpleeghuis, en zet daaromheen niet alleen woningen voor ouderen en plekken waar ze overdag naartoe kunnen, maar ook woningen voor gezinnen. Vaak worden bij het plannen van een woonwijk de voorzieningen als laatste toegevoegd, maar daar moet je eigenlijk mee beginnen.”

Flats aanwijzen voor ouderen

Van de 9,3 miljoen huizen die ons land tegen 2040 moet tellen, moeten er 2,4 miljoen aangepast zijn voor minder mobiele ouderen. Sommige van die woningen zijn al geschikt voor ouderen die slecht ter been zijn, maar daar wonen nu mensen die niet per se gelijkvloers hoeven te leven. De ABF-onderzoeker in het AD: “Als je flats aanwijst voor ouderen, heb je al in een deel van de extra vraag voorzien.”