Alle leeftijden samen in een buurtje

Bouw niet een flat of buurt voor één doelgroep, bouw voor alle leeftijden zodat jong en oud elkaar tot steun kunnen zijn. Met zijn missie voor ’meergeneratiewonen’ probeert architect Auguste van Oppen volgen de Telegraaf de samenleving wat beter te maken.

Van Oppen geeft op kleine schaal het goede voorbeeld. Hij bouwde met zijn schoonouders in Amsterdam een woning die zij samen bewonen. Zo kun je elkaar ook helpen. Mijn schoonouders wonen boven, wij met ons gezin beneden. Een deel van de middelste verdieping hoort nu bij mijn schoonouders, maar gaat binnenkort ook onderdeel worden van onze woning.”

Jong en oud mengen

Woningbouwers en gemeenten denken nu nog meestal in doelgroepen zoals alleenstaanden, studenten, gezinnen of ouderen. Dat moet veranderen, zegt Van Oppen (architectenbureau BETA) in de Telegraaf. “In Nederland zijn we het samenleven tussen generaties kwijtgeraakt. Als je jong en oud mengt, zie je dat mensen geestelijk vitaler blijven. Ouderen worden uitgedaagd om ervaringen met jongeren te delen. Het geeft meer vreugde in het leven, mensen blijven langer gezond en maken daarbij minder aanspraak op het zorgapparaat. Jong en oud kunnen elkaar helpen.”

Meergeneratiewonen

Van Oppen publiceerde in samenwerking met gebiedsontwikkelaar AM het boek ‘Meergeneratiewonen, een pleidooi voor gemengde woonomgevingen’. Bij AM staat deze woonvorm volgens de Telegraaf al langer op de agenda. Ontwikkelingsmanager Anouk Reintjens van AM bepleit meer aandacht voor een gezonde leeftijdsmix. “Het doelgroepdenken in de woningbouw zorgt voor eenheidsworst en draagt niet bij aan de sociale cohesie.”

Anders dan knarrenhof

Van Oppen erkent dat natuurlijk niet alle ouderen ernaar uitkijken om hun oude dag te slijten tussen krijsende kinderen of luidruchtige studenten. “Er zijn ook mensen die zeggen: laat mij maar met andere ouderen wonen op een knarrenhof. Maar wij denken dat er ook veel belangstelling is voor de andere kant.”