Zorg over letsel oudere e-biker
Traumachirurgen maken zich grote zorgen over de kwetsbaarheid van ouderen op elektrische fietsen. Meer dan ooit zien ze volgens het AD ouderen met ernstig letsel in het ziekenhuis belanden.
Artsen roepen de ouderen op om eerst te leren fietsen op een e-bike en te allen tijde een helm te dragen. Landelijke cijfers zijn er nog niet, maar ziekenhuizen in Brabant kregen vorig jaar ruim 120 meer zwaargewonde patiënten binnen dan vóór de coronapandemie.
Gezonder oud, maar wel kwetsbaarder
Traumachirurgen wijten volgens het AD de toename vooral aan het groeiende aantal patiënten dat op de fiets zwaar ten val komt. We zien veel schedel- of hersenletsel bij fietsongelukken. Vaak hebben ze daar botbreuken bij. Ouderen blijven langer actief. Ze worden gezonder oud, maar ze zijn wel kwetsbaarder.”
Snelheid niet goed ingeschat
De zogenoemde multitrauma- patiënten zijn vaak onderuitgegaan met hun elektrische of racefiets. Een aantal komt het ziekenhuis binnen na een aanrijding, maar de meeste ongevallen zijn eenzijdig. “Mensen kunnen de snelheid van e-bikes niet altijd goed inschatten en niet elke oudere kan veilig met die fietsen omgaan.”
Zet een helm op
Traumachirurgen vinden het goed dat ouderen blijven bewegen, maar maken zich wel zorgen over alle ongelukken. “Zet een helm op. Zorg dat je goed kunt fietsen voordat je op een elektrische of racefiets stapt. Die snelheden zijn veel hoger dan mensen gewend zijn.”
Net zo vaak vallen met gewone fiets
Volgens de Fietsersbond blijkt uit onderzoeken dat ouderen een gewone fiets ‘net zo slecht beheersen als een e-bike’, aldus het AD. “Ze worden onhandiger met op- en afstappen, hun reactievermogen vermindert.” Hoewel de Fietsersbond niet tegen een helm is, is de bond wel tegen een plicht.