Zelfs KBO heeft last van vergrijzing
Onder deze kop bericht het Brabants Dagblad over het Jongere Senioren Festival waarmee de KBO-kring Heusden zich op 14 april vooral richt op de 55- tot 70-jarigen die nog geen lid zijn. Want de KBO wil verjongen.
“Als ik tegen vrienden of kennissen zeg dat ik lid ben van de KBO, dan moet ik mij altijd verdedigen.” Het is volgens Henk van Kuijk uit Elshout tekenend voor het beeld dat anderen van de Katholieke Bond van Ouderen (KBO) hebben.
Mensen bij elkaar krijgen
Waar de KBO dan wel voor staat? Van Kuijk: “Plaatselijk zetten we activiteiten op om mensen bij elkaar te krijgen. Natuurlijk, ontmoeten en gezelligheid zijn belangrijk. Maar de KBO doet veel meer. We geven praktische hulp, helpen bij het invullen van belastingpapieren, houden informatieavonden, praten als het moet met de gemeente over woningbouw, doen aan belangenbehartiging, maken langere fietstochten, bezoeken musea.”
Belangenbehartiging steeds belangrijker
Ook op landelijk en provinciaal niveau laat de KBO als het nodig is z’n stem horen. Het behartigen van belangen wordt volgens Van Kuijk bovendien steeds belangrijker, ook lokaal. “Alleen al omdat Heusden er de komende jaren zo’n drieduizend senioren bij krijgt die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken.”
Gemiddelde leeftijd 75 jaar
De Heusdense KBO’ers willen volgens het Brabants Dagblad met hun Jongere Senioren Festival allerminst de indruk wekken dat de afdelingen op sterven na dood zijn, bij elkaar opgeteld gaat het altijd nog om zo’n tweeduizend leden inde gemeente. Maar vergrijzing speelt wel een rol. De gemiddelde leeftijd in de kring is rond de 75 jaar.
Professionele aanpak
Het woord festival heeft iets ‘bruisends’. “We zetten het professioneel op. Dankzij steun van de gemeente en de KBO Kringen hebben we een aardig budget. We huren een zaal en de theaterzaal af.”