Weg met overdreven prognoses grijze druk
De vergrijzing is een fenomeen dat we al lang zien aankomen, maar toch op zijn beloop hebben gelaten, schrijft Bernice Franssen (beleidsadviseur bij Reable Nederland en oprichter van Mantelzorg&Jij) bij de Volkskrant. “De laatste tijd lezen we echter steeds meer over de houdbaarheid van onze zorg en de betaalbaarheid van de pensioenen. Die vergrijzing zit gruwelijk in de weg. Of althans, die indruk wordt gewekt door de onheilspellende toekomstbeelden en cijfers.”
60 als het nieuwe 50
De uitspraak ‘60 is het nieuwe 50’ komt niet uit de lucht gevallen, aldus Franssen in haar column bij de Volkskrant. “In het straatbeeld zie ik steeds vaker kwieke zestigers, zeventigers en tachtigers.” Uit cijfers van het CBS blijkt bijvoorbeeld dat men in 2011 gemiddeld 70,5 jaar werd zonder fysieke beperkingen. Tien jaar later, in 2021, gemiddeld 73 jaar. “In één decennium een paar gezonde levensjaren erbij. Geweldig toch? Waarom hebben we het daar zo weinig over?”
Niet in comfortzone blijven
Ja, er is een stijging van het aantal 65-plussers, maar de ontwikkelingen rondom de effectieve pensioenleeftijd kunnen en mogen we niet buiten beschouwing laten, merkt Franssen op in haar Volkskrant-bijdrage. “Het moge duidelijk zijn dat we niet in onze comfortzone kunnen blijven zitten wat betreft de vergrijzing. Maar de maatschappij lamleggen met onrealistische prognoses is geen oplossing. Laten we in plaats daarvan bediscussiëren hoe we als maatschappij het onmiskenbare potentieel aan ouderen dat kán en wíl werken kunnen helpen dit te doen.”
Werk langer vol houden
Daarom haar oproep aan de overheid en aan werkgevers: Krab jezelf eens achter de oren. Zorg dat ouderen die willen werken er niet financieel op achteruitgaan. Bied ruimte voor demotie – een stapje terug doen op het werk – of voor omscholing. Zo kunnen oudere werknemers, ook zij die fysiek zwaar werk doen, het langer vol houden. En doe iets aan leeftijdsdiscriminatie tijdens sollicitatieprocessen.