Vitaal ouder worden is zo gek nog niet
Vorige week is het boek ‘Vitaal ouder worden is zo gek nog niet’ uitgekomen! Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet schreef het samen met 170 ouderen en 65 collega’s. Het boek gaat over alles wat maar met ouder worden te maken heeft; het functioneren van het lichaam, medische klachten, preventie, medicatie, welzijn en zingeving.
Een boek schrijven samen met 170 ouderen en 65 collega’s. Hoe kijkt de auteur terug op dat proces? Ester Bertholet: “Ik vond het geweldig leuk en inspirerend om samen met zo’n grote groep ouderen en collega’s een boek te schrijven. De opzet was dat ik elke twee weken op dinsdagmiddag een mail stuurde naar de ouderen met een aantal nieuwe teksten en daarnaast een aantal vragen die ik via een formulier stuurde. Iedereen keek op zijn of haar eigen manier naar de teksten. Sommige mensen corrigeerden vooral op taalgebruik of tekstopbouw, andere mensen reageerden op de inhoud en weer andere mensen vertelden iets over henzelf in relatie tot het onderwerp.”
Slechthorendheid groot probleem
“Ik heb zoveel geleerd tijdens het schrijven! Over medische klachten waarvan ik me nooit eerder heb gerealiseerd dat ze zo’n groot probleem voor mensen zijn, bijvoorbeeld slechthorendheid. Gelukkig hadden mensen dan ook weer veel goede tips bij deze klachten, waar zowel ik maar ook de medisch specialist nog niet eerder bij stil hadden gestaan.”
Aan het denken gezet
“Ook de antwoorden op onderwerpen die met zingeving te maken hebben, waren heel bijzonder om te lezen. Mensen waren heel openhartig over vragen die bijvoorbeeld over kwetsbaarheid, intimiteit of eenzaamheid gingen. Het heeft me echt aan het denken gezet.”
Groot gezellig project
“En dan alle collega’s die vanaf het begin enthousiast waren en opmerkingen bij de teksten plaatsen of met goede adviezen kwamen. Ondanks dat ik alle teksten alleen achter mijn bureau heb geschreven, voelde het als een groot gezellig project!”
Zelf problemen voorkomen
Wat zijn voor (toekomstige) ouderen de belangrijkste bevindingen in het boek? Ester Bertholet: “Als je begrijpt hoe je lichaam werkt en hoe ziektes of klachten ontstaan is het veel makkelijk om ook goed te begrijpen wat je er zelf aan kunt doen. Je kunt echt zelf veel problemen zelf voorkomen of verminderen, zonder dat je daar een hulpverlener bij betrekt. En bovendien kun je beter meepraten met hulpverleners als dat wel nodig is. Zo kun je beter en langer eigen regie houden en onafhankelijk blijven!”
Groot misverstand
Wat zegt het dat ouderen aan vitaliteit en kwetsbaarheid een totaal andere definitie geven dan gebruikelijk is in de medische/hulpverleningswereld? Ester Bertholet: “Ik ervaar het als een groot misverstand. Ik – en mijn collega’s- hebben kwetsbaarheid altijd gezien als ‘het hebben van veel beperkingen en/of medicijnen’ en vitaliteit als het ontbreken hiervan. De ouderen die meededen met dit boek, zien vitaliteit veel meer als het hebben van ‘levensvreugde’ of ‘hoge kwaliteit van leven’ en kwetsbaarheid als het ontbreken hiervan.”
Niet alleen naar aandoeningen kijken
“Dus iemand kan veel problemen hebben zoals slechter zien, slechter horen, moeilijk lopen, incontinentie en vergeetachtigheid, maar als deze persoon erg gelukkig is en nog veel plannen heeft, zich blijft ontwikkelen en een fijn netwerk om zich heen heeft, dan is deze persoon vitaal en niet kwetsbaar. Terwijl hulpverleners vooral naar al die aandoeningen kijken en deze persoon als ‘(zeer) kwetsbaar’ zien. Als je vervolgens keuzes maakt in behandeling omdat iemand kwetsbaar is, dan kan dat tot veel verwarring en onbegrip leiden. Dat is niet helpend voor goede zorgverlening.”