Stoppen met verouderen: hype of realiteit?

Halen we straks allemaal topfit de honderd? Dankzij miljarden aan onderzoeksgeld zijn voor het eerst doorbraken geboekt in de eeuwenoude zoektocht naar een langer leven. Maar tussen transfusies met tienerbloed en het herprogrammeren van stamcellen ligt nog een lange en soms gevaarlijke weg, beschrijft het FD.

‘Voor het eerst is er het ernstige vooruitzicht dat we niet alleen langer gezond, maar ook écht langer kunnen leven’, zegt de Brits-Amerikaanse bioloog Venki Ramakrishnan (71). Hij is de auteur van het pas verschenen boek Waarom we sterven. De nieuwe wetenschap over ouder worden en de jacht op onsterfelijkheid.

Regelrechte nonsens

De hype gaat volgens het FD gepaard met degelijke wetenschap, maar ook met regelrechte nonsens. Dat gaat van supplementen zonder enige wetenschappelijke geloofwaardigheid tot ingrepen zoals je lichaam laten invriezen of je hersenen archiveren om later digitaal verder te leven..

Revolutie na revolutie

Toch worden er wel degelijk stappen gezet. ‘De moderne biologie kent revolutie na revolutie. Ons arsenaal is krachtiger dan ooit’, stelt Ramakrishnan in het FD. ‘Voor het eerst kunnen we begrijpen wat er precies gebeurt als we ouder worden en kunnen we mogelijk ingrijpen.’

Verlenging van het leven

Dat we aftakelen, is geen fout van de evolutie. ‘Evolutie gaat niet over het overleven van individuen, maar over het overleven van soorten.’ Simpel gezegd: zolang het voortbestaan is verzekerd, maakt het voor de evolutie niet uit of we kort of lang leven. Maar Ramakrishnan sluit volgens het FD een verlenging van het leven niet uit. ‘Als we langer gezond kunnen zijn, zie ik niet in waarom we ook niet langer zouden kunnen leven. Ik denk dat het ene tot het andere leidt.’