Stop met het woord ‘senior’, het werkt niet meer

Met de nieuwe campagne ‘Je bent nooit te oud om te leven’ wil Sire het beeld van ouder worden bijstellen. De campagne richt zich op mensen vanaf 50 jaar. Vanaf dát moment wordt iemand blijkbaar ‘senior’. In beleid, marketing en zelfs woningbouw is dit de magische grens. Maar dat roept een ongemakkelijke vraag op, schrijft Joke van der Goot uit Emmen inde ‘brief van de dag’ in de Volkskrant: wanneer ben je oud? En belangrijker nog: wie heeft dat ooit bepaald?

“Taal vormt werkelijkheid. Als we mensen van 50 automatisch senior noemen, is het geen wonder dat leeftijdsdiscriminatie vaak juist vanaf die grens begint. En dat maakt het wrang dat een campagne die ageism wil tegengaan, vasthoudt aan precies diezelfde term die het in stand houdt.”

Kijken naar levensfasen

We blijven hardnekkig denken in leeftijd als scheidslijn, merkt Van der Goot op de in de Volkskrant, terwijl de verschillen binnen leeftijdsgroepen vaak groter zijn dan ertussen. “In plaats van te denken in jaartallen, kunnen we beter kijken naar levensfasen, rollen en leefstijlen. Want ouder worden is geen homogene ervaring, het is net zo divers als mensen zelf.”

Woorden zijn niet neutraal

Als we écht een ander beeld van ouder worden willen neerzetten, dan moeten we beginnen bij de taal, aldus de ‘brief van de dag’ in de Volkskrant.  “Woorden zijn niet neutraal. ‘Senior’ voelt voor de een als een compliment, voor de ander als een stigma. En dat maakt het een onbruikbaar etiket. Laten we ophouden met het oppoetsen van een versleten woord. Noem mensen zoals ze zichzelf zien. En als we dat niet weten? Dan is het misschien beter om het gewoon even níét te benoemen. Verandering begint niet bij het beeld, maar bij het woord.”