Recept voor een lang leven?
De oudste inwoner is meestal een vrouw. Dagblad Trouw vraagt de lezers: Wat helpt volgens u om een lang leven te leiden?
Weer een vrouw de oudste
Na het overlijden van Ebeltje Boekema-Hut (110) Is nu Marina van der Es-Siewers (109) de oudste inwoner van ons land. Dat zij en hun directe voorgangers vrouwen zijn, is geen toeval. Vrouwen worden ouder dan mannen, het scheelt een paar jaar. Niet alleen in Nederland, niet alleen in West-Europa. Het is een wereldwijd fenomeen, blijkt uit statistieken.
Omgekeerde lijkt logischer
Dat bij de mens vrouwen ouder worden dan mannen, hoe de omstandigheden ook zijn, is volgens Trouw bijzonder: Het omgekeerde lijkt logischer. Vrouwen hebben minder kracht, kijk maar naar de sport, ze baren kinderen en hebben vaak een dubbele taak. Maar de statistieken tonen dat het er niet toe doet of de cultuur van vrouwen vraagt dat ze de hele dag binnen blijven of dat ze op het land werken, en het maakt ook niet uit of vrouwen in hun leven heel vaak bevallen of maar een enkele keer.
De rol van chromosomen
Kennelijk speelt er iets anders. Dat zouden chromosomen kunnen zijn, concludeerden onderzoekers twee jaar geleden, die keken hoe dat dan bij dieren was. Dit onderzoek uit 2020 bevestigt volgens Trouw wat eerder al verondersteld werd. De sekse met twee verschillende chromosomen, dat is het echte zwakke geslacht. De langere levensverwachting van vrouwen heeft dus niet zoveel te maken met de aanwezigheid van wasmachines of anticonceptie, maar vooral met iets waar niets aan te doen is: chromosomen.