Overmatig drankgebruik risicovol
Een jonge jenever of een advocaatje op de oude dag? Hoort erbij, toch? Maar drank is risicovol op latere leeftijd, zeker als er ook medicijnen in het spel zijn, schrijft het AD. Jaarlijks belanden bijna 8000 ouderen op de eerste hulp na ongelukken door alcohol.
Geregeld belanden 60-plussers bij de spoedeisende hulp met botbreuken of zelfs hersenbloedingen. Ze vallen van de trap, struikelen op de parkeerplaats of gaan met de fiets onderuit nadat ze een drankje hebben genuttigd. David Baden, tot voor kort voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen, zegt in het AD: “Als ze eenmaal met pensioen zijn, nemen mensen vroeger een biertje of wijntje. Soms gebeurt dat uit verveling.”
Vier glazen wijn heel gewoon
Esther Cornegé-Blokland, zelf klinisch geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie, merkt dat een glaasje heel normaal is bij de huidige generatie ouderen. “Ik spreek met regelmaat mensen die vier glazen wijn per dag drinken. En dat vinden ze heel gewoon.” En met name in het zuiden des lands belanden rond de carnaval nóg wat meer ouderen op de spoedeisende hulp. Cornegé-Blokland: “Dit jaar had ik een vrouw bij wie nog een Flügel- flesje uit haar zak kwam vallen.”
Meer risico als je ouder bent
Artsen merken volgens het AD dat veel ouderen niet in de gaten hebben wat alcohol met ze doet. “Je loopt nu eenmaal meer risico als je ouder bent”, zegt Cornegé-Blokland. Dat de zorginstelling in Maassluis een verbod op sterke drank heeft afgekondigd, vindt zij dan ook niet gek. “Er zijn al collega’s die pleiten voor NIX81 in plaats van NIX18”, waarbij ze doelt op de overheidscampagne die benadrukt dat alcohol taboe is voor minderjarigen.
Het eerlijke verhaal
“We moeten eerlijk zijn”, aldus een commentaar van het AD: Sterke drank ís slecht. “In Nederland is ‘gezellig een drankje doen’ nog altijd de norm. Vooral bij ouderen. Dat zal de komende jaren onherroepelijk veranderen, want langzaam schuiven de panelen. Op recepties en diploma-uitreikingen is alcoholvrij vaak al de norm. De ophef over het drankgebruik in de populaire televisieserie Gooische Vrouwen spreekt boekdelen. Dus laat de actiegroep ‘Baas in eigen Glas’ vanavond gerust nog een extra glaasje inschenken. Maar besef dat het met drank ooit zo zal vergaan als met roken: wat we veertig jaar geleden overal deden, doen we nu allang niet meer. En gelukkig maar.”