Ouderen zelf groot deel van de oplossing

“Gezien het gigantische vraagstuk van de vergrijzing doen wij graag een voorstel om de tien punten uit het hoofdlijnenakkoord uit te breiden. Punt 11: De ouder wordende samenleving.” Dat schrijven Janny Bakker en Marcel Ham van Movisie (kennisinstituut sociale vraagstukken) in Trouw.

“Wie een adequaat antwoord wil geven op de vergrijzing kan niet volstaan met goede zorg organiseren voor ouderen. Die ontkomt er niet aan ouderen serieus te nemen en hen een volwaardige rol te geven in de verouderende samenleving. Ouderen zelf zijn een groot deel van de oplossing.”

Miljard verschuiven

Verschuif om te beginnen als aanstaand kabinet nog een miljard meer, en wel van zorg naar welzijn, is het pleidooi vanuit Movisie in Trouw. “Investeer dat miljard in sociaal werkers die ouderen helpen zichzelf te ondersteunen. Dat zou nog eens getuigen van lef, hoop en trots.” Van dat miljard kan bijvoorbeeld een fonds worden ingesteld  waarop actieve ouderen een beroep kunnen doen voor het oprichten van een zorgzame gemeenschap zoals die al her en der in het land bestaan.

Seniorisme

Belangrijk is ook iets te doen aan een kwestie waar de vier partijen veel verstand van hebben, zo schrijven Bakker en Ham in Trouw: beeldvorming. “We weten dat juist de stereotypering van ouderen enorm in de weg zit om mee te doen aan de samenleving. ‘Seniorisme’ en neerbuigend praten over ouderen is bepaald niet onschuldig, maar hakt in op de mentale gezondheid.”

Voor vol aanzien

In het hoofdlijnenakkoord worden ouderen genoemd als degenen die zorg verdienen omdat ze onze ‘welvaart en samenleving hebben opgebouwd’. “Maar ouderen verdienen net zo goed dat ze in het hier en nu voor vol worden aangezien, als mensen die nog gewoon betaald werk of vrijwilligerswerk kunnen doen.” “Ga in gesprek met ondernemers en kijk samen hoe een gelukkige oude dag op de werkvloer dichterbij kan worden gebracht. En bovendien: maak het financieel aantrekkelijk om na je 67ste door te werken.”