Op een nieuwe fiets moet je het weer leren

Meer dan honderd senioren willen opnieuw leren fietsen, met behulp van hoogleraar Eric Maris. Het gaat om een combinatie van krachttraining en een fietssimulator, aldus de Gelderlander.

De Nijmeegse hoogleraar sensomotorische neurowetenschappen heeft als missie: senioren die om de een of andere reden de fiets hebben laten verstoffen, terug op de fiets krijgen. “Omdat het gezond is voor lichaam en geest, het de onafhankelijkheid vergroot en van belang is voor het sociale leven”, zegt hij.

Maris onderzoekt wat daarvoor nodig is. Want wie een paar jaar niet fietst, verliest zijn balansgevoelen coördinatie. Daarnaast raakt diegene ook zijn of haar spierkracht en conditie kwijt. De wetenschapper onderzoekt volgens de Gelderlander al jaren hoe we op de fiets ons evenwicht bewaren. Daarvoor heeft hij een waarheidsgetrouwe fietssimulator ontwikkeld. Het is een echte fiets, maar omdat je in een tuigje hangt kun je er nooit vanaf vallen. Op dat veilige apparaat kunnen senioren hun evenwichtsgevoel hervinden, is de hypothese.

Eerst krachttraining

Meer dan honderd proefpersonen meldden zich aan, maar een groot deel viel af toen ze hoorden dat ze eerst een paar maanden lang twee keer per week in het Radboud Sportcentrum krachttraining moeten doen. Op hightech hometrainers kan exact worden gemeten hoeveel kracht iemand wegtrapt. Op die manier kan de vooruitgang worden bijgehouden. Zo kan ook worden bepaald wanneer iemand weer voldoende spierkracht en conditie heeft opgebouwd om een fiets in beweging te krijgen en onder controle te houden. Pas dan volgt de training op de fietssimulator.

Nog plaats voor deelnemers

Maris verwacht volgens de Gelderlander dat het enkele maanden duurt voordat de deelnemers klaar zijn voor de fietssimulator. “De spinningzaal is nu pas voor de helft gevuld, er zijn nog vijftien plaatsen vrij. Wie wil meedoen, kan zich aanmelden.” Dat kan op ru.nl/donders/ projects/ik-blijf-fietsen