Onbreekbare vakman
Op zijn 85ste staat Bertus Roesink nog klompen te maken, zodat het oudste nog opererende klompenbedrijf van Nederland nóg wat langer meegaat. “Mensen vragen me vaak of ik niet lekker wil stoppen met werken”, zegt hij in de Telegraaf. “Wat moet ik dan: de hele dag tv kijken?”
Nog steeds staat Roesink twee à drie dagen per week in Wilp klompen te maken. Het lichaam werkt goed mee – ’een groot geschenk’. “Ik blijf altijd in beweging. Wat ook helpt: als ik ’s avonds terugkom, zet mijn vrouw een glas bier voor me neer.”
Industrieel erfgoed
De werkplaats van Roesink is volgens de Telegraaf een stukje industrieel erfgoed waar je u tegen zegt. Er staan machines die in de jaren 50, 60 en 70 zeer innovatief waren. Tientallen paren klompen hangen te drogen aan een waslijn. Op tafel ligt een reclamefolder: ’Op klompen van Bertus loop je als een trein!’
Een andere maatschappij
De klompen in Wilp zijn te koop, een handgeschilderd paar kost 50 euro, maar het doel is vooral om jongeren te vertellen over het schoeisel. De klomp als cultureel symbool zal weliswaar niet snel verdwijnen, schat Roesink, het beroep van de maker langzaamaan wel. “Het is een andere maatschappij. Als je nu klompen in de winkel koopt, kunnen die zomaar zijn geschuurd in een fabriek in China.”
Hout doet hart sneller kloppen
Voorlopig is Bertus gewoon aanwezig, aldus de Telegraaf. “Als ik hier de deur open doe en de geur van het hout me tegemoet komt, gaat mijn hart sneller kloppen. Ik ga door tot het einde, tot het echt niet meer kan. Dat kan over drie dagen zijn… of over tien jaar.”