Nog lang niet van plan dood te gaan, hallo zeg!

Parool-ombudsman Fons Hendriks geeft ‘een schaamteloos staaltje seniorisme (ofwel ageism) ten beste’ in zijn artikel over verontrustend hoge aandeel fietsdoden onder 60-plussers, mogelijk veroorzaakt door de explosieve toename van het e-bikegebruik. Dat schrijft Ludo van Halem uit Amsterdam in een reactie in Het Parool.

“We weten maar al te goed dat systematische discriminatie schuilgaat achter lollig bedoelde omschrijvingen die in de kern van de zaak hardnekkige stereotyperingen zijn. Voor de 60-plusfietser gebruikt Hendriks de door Van Kooten en De Bie in de jaren negentig gemunte term ‘krasse knarren’ en de vrouwen onder hen hebben blijkbaar in zijn ogen nog immer een ‘zilver permanent’.”

Vernederend en beledigend

De Parool-ombudsman schetst volgens Van Halem beeld hoe deze kennelijk incapabele verkeersdeelnemers al zwabberend achter het te hoog afgestelde stuur van hun e-bike een ‘gevaar op de weg’ zouden zijn. “Hoewel hij pleit voor een goede zaak, is dit beeld vernederend en beledigend. Pas zijn manier van beeldvorming toe op andere groepen en minderheden die ook te maken hebben met systematische discriminatie en iedereen zou moord en brand schreeuwen. Niet alleen op de fiets, maar ook in een gewetensvolle krant als Het Parool zijn ouderen kennelijk vogelvrij.”

Stigmatiserend en discriminerend

Nelleke van den Oever uit Zandvoort las het artikel van Hendriks met groeiende verontwaardiging, aldus haar reactie in Het Parool.”Wat een stigmatiserend en discriminerend stukje! Hij heeft het over een zilveren permanentje, een senior puber die fietslessen nodig heeft en over een endlifecrisis… Ik ben een vrouw van zestig, zie er goed uit, sta vol in het leven, fit, sportief en nog lang niet van plan dood te gaan, hallo zeg!”