Mensen beter coachen bij het ouder worden
Kennis over het begeleiden van ouderen wordt steeds belangrijker, zegt Eline Slagboom, hoogleraar moleculaire epidemiologie bij het LUMC, in dagblad BN De Stem. “Niemand vertelt oudere mensen hoe ze nog zo goed mogelijk oud kunnen worden, terwijl we in Nederland straks een enorme toename van het aantal ouderen hebben. Je kunt zeggen dat mensen gezond moeten leven, maar dat is één van de moeilijkste dingen die er is als je ouder wordt. Mensen hebben daar persoonlijk advies bij nodig, bijvoorbeeld als ze slecht slapen, spierverlies of overgewicht hebben. We moeten mensen beter coachen bij het ouder worden.”
Zeeland logisch beginpunt
De onderzoekers willen volgens BN De Stem achterhalen welke factoren, naast de genetische, bepalend zijn voor een lang en gezond leven. Ze doen een groot nationaal onderzoek, maar beginnen in Zeeland. “Van alle provincies is de levensverwachting in Zeeland het hoogst. Niet alleen vanaf de geboorte, maar ook op middelbare leeftijd. Zeeland is daarom een logisch beginpunt om te starten met het werven van mensen voor onze nieuwe studie.”
Medicijn ontwikkelen
“We willen niet per se weten waarom mensen 100 of 110 jaar worden, maar wel waarom ze langer gezond blijven dan anderen. Zo kunnen we andere ouderen helpen langer vitaal te blijven. Want de gemiddelde 65-jarige heeft in Nederland al twee of meer chronische aandoeningen. Misschien is het uiteindelijk mogelijk een medicijn te ontwikkelen, dat mensen bijvoorbeeld meer bestand maakt tegen verschillende ziektes.”
Sociaal netwerk
Met de resultaten van het onderzoek hopen de wetenschappers ouderen te helpen langer vitaal te blijven, aldus BN De Stem. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat een goed sociaal netwerk net zo belangrijk is als sterke genen. “Het is best wel moeilijk heel oud te worden, want je raakt veel mensen kwijt. Hoe slaan ze zich daar doorheen? Wij hopen te observeren wat er precies goed gaat bij deze mensen. Welk gedrag speelt een rol, en hoe dragen biologische factoren bij? En in hoeverre kun je minder goede genen compenseren met een gezonde leefstijl?”