Matchmakingparken tegen eenzaamheid?
Vergrijzing, eenzaamheid, en steeds meer mensen die alleen wonen: het zijn problemen die niet alleen Amsterdam bezighouden, schrijft Het Parool. In Peking, waar miljoenen alleenstaanden wonen, kunnen zestig- en zeventigplussers elkaar ontmoeten in speciaal ontworpen parken en paviljoens voor senioren.
“Leeftijdsvriendelijke parken zijn nauw verbonden met de Chinese cultuur. Deze parken bestaan al vele jaren, zelfs voordat het concept van leeftijdsvriendelijke gemeenschappen was ontstaan”, zegt in Het Parool een wetenschapper die al dertig jaar onderzoek doet naar senioren in China. “Ouderen hebben hun directe netwerk verloren en voelen zich alleen: ze ervaren het gevoel van een empty nest, het fysieke gemis van gezelschap. Een park is een natuurlijke ontmoetingsplek met veel interactiemogelijkheden en daarom een ideale plek voor ouderen.”
Parken hier goed ingericht
Matchmakingparken voor ouderen heeft Amsterdam niet. Wel zijn de meeste van de pakweg dertig parken die de stad telt redelijk goed ingericht op bezoekers van alle leeftijden, aldus Quirijn Verhoog, die al 27 jaar als ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Amsterdam werkt en onder meer heeft gewerkt aan het renoveren van het Vondelpark en Rembrandtpark.
Sociaal veilig
Belangrijk is volgens Verhoog dat bankjes en rustpunten sociaal veilig en in het zicht zijn, zowel in de schaduw als in het zonnetje staan, en vlakbij voorzieningen voor kinderen staan. “Speciale plekken voor ouderen die goed in het zicht staan zijn minder interessant voor hangjongeren, die juist hun eigen plekje willen hebben buiten het zicht van anderen.”
Met de kleinkinderen op pad
Het moet gaan om plekken waar mensen van nature komen, zegt Verhoog in Het Parool. “Ouderen zijn vaak ook met hun kleinkinderen op pad. Een heel belangrijke ontwerpeis is om simpelweg genoeg activiteiten en wandel- en rustmogelijkheden voor ouderen in parken te maken. Zo komen ze zelf ook aan beweging toe, en hebben ze tegelijk een beetje aanspraak.”