Liever maar niet gezond op cruise?
Een Australische echtpaar boekte 51 opeenvolgende cruises, omdat een jarenlang verblijf op een schip goedkoper is dan een verblijf in een verzorgingshuis. Peter de Waard schrijft er over in zijn column in de Volkskrant.
De ‘oude dag’ wordt steeds langer en niemand wil decennia lang achter de geraniums. ‘Het meemaken van je 100ste verjaardag zou de norm kunnen worden; het halen van de 120 een volkomen redelijke ambitie’, voorspelde The Economist deze week op grond van wetenschappelijk onderzoek. En dit blad gaat niet over één nacht ijs, merkt de columnist van de Volkskrant op.
Klimaat redden
Maar de vraag is of het ook een goede zaak is dat wetenschappers zo veel tijd steken in het ouder worden van de mensheid, merkt De Waard op. Emeritus hoogleraar maatschappelijke gezondheidszorg Johan Mackenbach pleitte er in het FD voor ‘verdere levensverlenging op te geven om het klimaat te redden’.
Planetaire grenzen
Niet alleen de 80-jarige die met kunst- en vliegwerk op de been wordt gehouden, moet zich achter de oren krabben, constateert de Volkskrant-columnist .Ook degene die op die leeftijd nog lachend de Nijmeegse Vierdaagse uitloopt. Want de tijd is volgens Mackenbach voorbij ‘dat we onbekommerd konden investeren in onderzoek naar oorzaken van ziekte en betere behandelingen, zonder ons zorgen te maken over de planetaire grenzen van de gezondheidszorg’.
Wachten op het spuitje
Naarmate mensen langer gezond leven stappen ze volgens Mackenbach ook langer op een cruiseboot waarmee ze de wereld rondvaren en hun ecologische voetafdruk verhogen. De Waard: “Misschien moet het Australische echtpaar toch maar in een verpleeghuis worden opgesloten, wachtend op het spuitje, voordat iedereen ze volgt op een cruise en de aarde de vernieling in wordt geholpen.”