KlimaSeniorinnen naar Europees Hof
De potentiële gevolgen van klimaatverandering zijn bekend, aan overheden de taak om in te grijpen. Maar wanneer een overheid dit onvoldoende doet, komt dat dan neer op een schending van mensenrechten? Over die vraag buigt volgens de Volkskrant het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich sinds 29 maart.
Klimaatactivisme lijkt soms vooral iets voor jongeren. Zij zijn immers degenen die het langst te maken krijgen met de negatieve gevolgen van klimaatverandering. Een groep van tweeduizend Zwitserse senioren denkt daar anders over: klimaatverandering heeft nu al toegeslagen, met grote impact op hun leven. Daarom proberen deze ouderen de Zwitserse overheid via de rechter al jarenlang aan te zetten tot een strenger klimaatbeleid. Tevergeefs. En dus zoeken ze het hogerop.
Oversterfte ouderen
De Zwitserse zaak wordt gevoerd door een vereniging die zich KlimaSeniorinnen noemt. De Klimaseniorinnen voeren aan dat met name zij risico lopen door de gevolgen van klimaatverandering. Oudere vrouwen kunnen minder goed tegen hitte, bijvoorbeeld omdat ze hun lichaamstemperatuur slechter kunnen reguleren. Tijdens hittegolven is er regelmatig sprake van oversterfte onder ouderen.
Mentale gevolgen
Bovendien ondervinden de vrouwen mentale gevolgen, zeggen ze volgens de Volkskrant. Een van de senioren spreekt van een ‘klimaatlockdown’. Vanwege haar gezondheid kon ze afgelopen zomer tijdens een driedubbele hittegolf niet naar buiten, schrijft Marie-Eve Volkoff in een brief die zij onder meer verstuurde naar persbureau Reuters: ‘Ik moest m’n activiteiten enorm verminderen, wachten tot de hittegolven overgingen, met de zonwering naar beneden en de airconditioning aan (schande voor een ecoloog!), voordat m’n normale leven weer door kon gaan.’ Het duurde elf weken.