‘Jong willen blijven is onzin’
Ouder worden is niet erg, zie het als een kunst die je later nog moet leren, zegt hoogleraar ethiek Frits de Lange (65) in zijn nieuwe boek.
Als hoogleraar ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Groningen houdt De Lange zich al jaren bezig met vraagstukken over de vergrijzing van de samenleving en ouderenzorg, verrelt hij in het AD.
“In de tweede levenshelft leer je jezelf beter kennen en relativeren. Dat gaat vanzelf, maar je kunt er ook moeite voor doen door jezelf in ruimer perspectief te zien en uit te zoomen. Over twintig jaar weten veel mensen waarschijnlijk niet meer wie ik was. Dat inzicht is heilzaam.”
“We kunnen allemaal wijs worden, of je nu krakkemikkig bent of kerngezond. Maar de maatschappij moet er ook voor gaan. We moeten af van dat ideaal van forever young. Oud zijn kan dan gezien worden als een kunst die je later in je leven nog moet leren.”
Zo word je ouder en wijzer
Titel van het boek van De Lange (in de Telegraaf noemt hij zich als prille 65-jarige oudere-in-opleiding) is: Eindelijk volwassen, de wijsheid van de tweede levenshelft . In het AD geeft hij ook enkele tips:
Wie wil je zijn?
Vind jezelf na je pensioen nog een keer opnieuw uit. Wat je vroeger was en deed doet er niet echt meer toe. Vraag je nu liever af: wie wil ik de komende jaren zijn?
Spiegel jezelf
Kies iemand in je omgeving die je een wijs oud mens vindt. Spiegel je aan hem of haar in hoe je zelf ouder wordt.
Hoe wil je herinnerd worden:?
Bedenk hoe je later als oudere herinnerd wilt worden en gedraag je ernaar. Zo heb je een doel voor ogen dat je kan motiveren om bepaalde dingen te doen of juist te laten.
Blijf nieuwsgierig
Zeker als je ouder wordt is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen en om niet te blijven hangen in hoe de dingen vroeger waren.