Je kunt veroudering afremmen
Verouderen kunnen mensen kunnen piepend en krakend doen, en dat kunnen ze vitaal doen. De Leidse hoogleraar moleculaire epidemiologie Eline Slagboom heeft moeite met de huidige benadering van gezondheid en ziekte, zegt ze in Het Parool: we grijpen pas in wanneer mensen al ziek zijn. We sturen ze naar de dokter, laten ze behandelingen ondergaan en pillen slikken. Dát mag geld kosten. “Maar het zou veel beter zijn geld te investeren in preventie. Erop in te zetten dat mensen vitaler ouder worden. Daarmee kun je deels voorkómen dat mensen kwalen ontwikkelen die samenhangen met een minder gezonde leefstijl.”
We kunnen onszelf ‘levender’ maken
Met preventie bedoelt de verouderingsbioloog het bijsturen van de leefstijl, ook die van oudere mensen. Slagboom schetst in Het Parool een beeld van 60-plussers die samen sporten in de sportschool, onder begeleiding van een trainer die elke deelnemer individueel helpt. En ze vertelt over Growing old together, een interventiestudie waarbij 60-plussers – na een vooronderzoek naar hun gewoontes – 12,5 procent minder eten, en 12,5 procent méér bewegen dan ze gewend zijn. Die aanpassingen blijken verrassend makkelijk vol te houden te zijn, en meetbare verbetering op te leveren: “Je ziet in het bloed dat deze mensen biologisch jonger worden. Oud worden, klinkt als een slijtageslag waartegen je niks kunt doen. Maar mensen zijn levende systemen die zichzelf ‘levender’ kunnen maken. Je kunt veroudering afremmen.”
Winst in vitaliteit en gezondheid
Dat is wat de expositie Living looonger (NEMO, t/m 30/11) onder andere bedoelt te zeggen: wanneer je dat echt wilt, is er voor vrijwel iedereen, ongeacht diens leeftijd, winst te behalen op het gebied van vitaliteit en gezondheid. Door meer te bewegen, door altijd te blijven leren, door gezond te eten en te slapen, door zo mogelijk sociale contacten te onderhouden. Het is niet gezegd dat we dan in een turnpakje 90 jaar worden, maar vitaler worden we er zeker door, aldus Het Parool.