In de nacht is alles anders

In de nacht worden vaak nare en traumatische herinneringen geactiveerd, legt huisarts Rinske van de Goor uit in haar column in de Volkskrant.

In de nacht is alles anders. Verse herinneringen worden gesorteerd, ze worden gescreend op ‘de-moeite-om-te-bewaren’ of niet. Oude vergelijkbare herinneringen worden daarbij geactiveerd en met de nieuwe input vergeleken.

Nare herinneringen geactiveerd

De nieuwe herinneringen worden ook gescreend op gevaar: mag deze herinnering opgeborgen of moeten we deze herinnering nog even actief houden, vers in het geheugen? Lijkt deze ervaring op eerdere gevaarlijke situaties? ’s Nachts worden allemaal nare en traumatische herinneringen geactiveerd, aldus de huisarts in de Volkskrant. Verse en oude nare herinneringen vormen een veelkoppig nachtelijk gevarenmonster, met nachtmerries en herbelevingen als gevolg.

Zieke ouderen heel kwetsbaar

“’s Nachts functioneren hersenen anders. Werkelijkheid en fantasie lopen door elkaar. Soms zodanig dat delieren ontstaan. Met name zieke ouderen zijn heel kwetsbaar voor deze nachtelijke psychosen, waarbij ze onrustig, vaak angstig en soms agressief worden. Niet alleen de hersenen functioneren ’s nachts anders, ook de rest van het lichaam. Die staat op de waak- en herstelstand. “Koorts piekt vaak ’s nachts, de longblaasjes staan minder wijd open, de bloeddruk is lager, aldus de huisarts. In de vroege nacht gebeuren meer ernstige astma-aanvallen en in de vroege ochtend, zo rond een uur of vijf, meer hartaanvallen.

’s Ochtends valt het allemaal weer mee

Huisarts Van de Goor besluit haar column in de Volkskrant met: “Welterusten vanavond. En bedenk: ’s ochtends valt het allemaal weer mee.”