Gezond oud: je kunt er wat aan doen

Ageing is not for sissies, zei de Amerikaanse actrice Mae West, die 87 jaar oud werd. Oud worden is niet voor watjes. De Leidse bioloog prof. dr. Eline Slagboom verwijst er met een lach naar in een interview in de Telegraaf over gezond oud worden. Lang leven is een kwestie van aanleg, maar met leefstijl en medicatie valt winst te boeken, aldus Slagoom.

“Een heleboel mensen halen gezond de 85, maar er zijn ook veel mensen die van binnenuit heel snel verouderen. Of ze nou gezond leven of niet. En dat is oneerlijk. Eigenlijk zouden we aan hun biologie willen sleutelen. Ik kan me voorstellen dat we bij deze ’gewone’ stervelingen de genen die het lange leven stimuleren, een zetje geven. Dan geven we gezonde cellen meer kans en we verwijderen verouderde cellen.” Slagboom is voorzitter van een netwerk waar “we proberen we de kwetsbaarheid vroeg te herkennen en deze af te remmen met leefstijlveranderingen en door stofjes die de biologische schade herstellen.”

Leefstijl en medicijnen

Aan de buitenkant van een mens is veroudering van cellen niet te zien, aldus de Leidse hoogleraar in de Telegraaf. De kwetsbaarheid zit van binnen en mensen voelen dat niet. “Aan moleculen is te zien hoe snel iemand veroudert, en dat is eenvoudig en in een vroeg stadium te testen. Maar een test heeft weinig zin zonder medicatie of leefstijlveranderingen. In Amerika zijn ze een stuk gekker op medicijnen die de veroudering afremmen. Hier geven we alleen een pil aan mensen die de diagnose voor een ziekte hebben. Ik vind dat je bij het voorkomen van een snelle veroudering eerst gezonde leefstijl moet adviseren, maar ook die optie van medicijnen moet overwegen.”