Generaties zouden er niet toe moeten doen

Het rommelt volgens de Telegraaf nog altijd tussen de generatie Z (geboren tussen 1997 en 2012) en de babyboomers (1946-1964). Generatie Z roept dat boomers trage digibeten zijn, boomers benadrukken dat je maar boe tegen de ‘sneeuwvlokjes’ hoeft te zeggen en ze vallen om. Onderzoek wijst uit dat dit voornamelijk vooroordelen zijn.

“Je kunt senioren niet wegzetten als oudjes die traag van begrip zijn, niets van de digitale verandering snappen en op het werk weinig toevoegen”, zegt in de Telegraaf Lotte Brinkhof (28) die aan de UvA onderzoek doet naar ‘seniorisme’: discrimineren en stereotyperen van ouderen. “Natuurlijk is er op digitaal gebied verschil tussen de generaties. De mijne groeit op met een telefoon in de hand waardoor ouderen een natuurlijke kennis-achterstand hebben. Maar zij hebben op de werkvloer andere kennis en zijn veel nauwkeuriger. Ik pleit daarom voor meer interactie tussen de generaties. Kijk wat je samen te bieden hebt, vul elkaar aan.”

Heel divers

Brinkhof benadrukt in de Telegraaf dat je mensen niet over één kam moet scheren. “We zien dat jongeren op een hele andere manier naar de oudere generatie kijken dan hoe deze generatie echt is, namelijk heel divers. Doordat we ouder worden, worden de verschillen ook steeds groter. Sommigen kunnen niet meer actief bijdragen terwijl anderen nog volop in het leven staan. Generaties en leeftijden zouden er niet toe moeten doen.”